От днес влиза в сила стандартът за производство на кашкавал. В търговската мрежа продуктът ще се отличава с надпис "Български кашкавал" и обозначение "БДС 14", съобщи БНР.
Според новия стандарт кашкавал ще се прави само от свежо прясно мляко. Определени са и сроковете, в които продуктът трябва да зрее, уточнява Ивелин Буров от Института по стандартизация.
"Кашкавалът от краве мляко, който е произведен по този стандарт, трябва да зрее задължително 45 дни, а кашкавалът от овче мляко и от смесено мляко трябва да има срок за узряване 60 дни. В него няма да се добавят консерванти, емулгатори и всякакви добавки, с които сме свикнали през последните години. Идеята е да се запази традиционната рецепта за българския кашкавал", обясни Буров.
Припомняме, че това е третият осъвременен стандарт за производство на млечни продукти по български държавен стандарт, след като вече влязоха в сила националните стандарти „Българско кисело мляко” и "Българско бяло саламурено сирене".