fallback

Преглед на печата за 16 ноември

07:42 | 16.11.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Таксите на КФН може да се повишат, но с по-малко в. Дневник

Увеличение на таксите на Комисията за финансов надзор (КФН) ще има, но то няма да е двойно, а по-малко, в рамките на размер, който би бил поносим за небанковите финансови институции в сектора, като се търси компенсиращо финансиране от държавата чрез преговори с финансовия министър Симеон Дянков.

Около този вариант са се обединили представители на регулатора и представители на застрахователния, осигурителния и инвестиционния сектор по време на вчерашната си среща, заявиха пред "Дневник" участници в нея.

България е в топ 4 на ЕС по скъпи кредити и депозити в. Сега

България е четвърта в класация по скъпи жилищните заеми за домакинствата в ЕС. У нас лихвата плюс таксите излизат общо 9.24% годишно, докато в ЕС масово нивата са от 3 до 6%. В същото време депозитите у нас са сред най-изгодните в Евросъюза, защото носят годишна лихва 5.65% при средно 1-2% в останалите страни членки. Това показват данните към септември 2010 г., публикувани на сайта на Европейската централна банка, която събира информация от централните банки на страните членки.

Фирмите спират със съкращенията в. Сега

Фирмите вече спират с масовите съкращения като начин за оцеляване в кризата и за финансово стабилизиране, показва проучване на БСК, съвместно със двата синдиката КНСБ и КТ "Подкрепа" и с Асоциацията за развитие на човешкия потенциал в индустрията. Допитването е направено сред 1380 малки, средни и големи предприятия, от които повече от половината са свързани с производството.

От тях 46% не само не смятат да съкращават, но и са превърнали в първостепенен приоритет задържането на ключови специалисти. В същото време обаче по-малко от 1/3 от анкетираните смятат да инвестират в технологии, обновяване и модернизация.

СДС предлага задължителен преференциален вот в. Новинар

Да бъде въведено задължително преференциално гласуване, настоя вчера депутатът от Синята коалиция Михаил Михайлов след разширено заседание на партиите в обединението, на което бе обсъден проектът за Изборен кодекс, предложен от ГЕРБ. Той припомни, че ако човек не иска да преподреди листата, трябва да се приема, че е гласувал за водача й.

Сините не са съгласни с високия праг за преподреждане на листите, който се предлага да е 10 процента за евровота и 20 процента за парламентарни избори.

Борисов: Млад съм за пенсионерския президентски пост в. Новинар

Все още съм млад, а президентският пост е пенсионерски. Така премиерът Бойко Борисов отговори на въпрос на ТВ7 дали би се кандидатирал за държавен глава на предстоящите избори догодина.

Кой ще е кандидатът на ГЕРБ за "Дондуков" 2 ще стане ясно през май или юни.

"Президентският вот е прекалено далеч. Дотогава има още година, а преди това предстои тежка зима. Цветанов е безспорно една много добра кандидатура", заяви още премиерът относно възможността вътрешният министър да бъде предложен за поста въпреки резкия спад на доверието към него. Борисов заяви, че вицепремиерът бързо ще навакса спада в рейтинга си.

КЗК отряза подаръците при търговия в големи количества в. Стандарт

Комисията за защита на конкуренцията отряза подаръците при продажбата на стоки или услуги в по-големи количества. Даването на отстъпка под формата на стоки или услуги при купуване на по-големи количества е обичайна практика в търговския оборот, която е от полза за предприятията и потребителите.

Отбивът обаче следва да е под формата на отстъпка от ценате или като се дават допълнителни количества от стоките или услугите, посочват от КЗК.

Бедността удря жените в. Стандарт

Близо 23% от жените в България са изложени на риск от бедност, а за мъжете този процент е 19,8. Това показват данните на Евростат за 2008 г.

55,6% от безработните у нас попадат в рисковата група на бедността. Същевременно 31,7% от българските пенсионери са застрашени от бедност. В групата на бедните попадат и 7,5% от работещите българи през 2008 г. От Евростат отчитат, че социалните помощи са имали най-малък резултат за справяне с бедността в страни като България, Гърция, Латвия, Испания и Италия.

Съветник от БСП в Пловдив беше осъден да плати над 1 милион лева на общината в. Дневник

Общинският съветник от БСП в Пловдив и шеф на "Градски транспорт" Ангел Батаклиев е осъден да заплати 1 113 767 лева за неизпълнение на приватизационен договор на дружеството, реши Пловдивският окръжен съд.

Чрез увеличаването на капитала на дружеството Батаклиев преди време намалява дела на общината в "Градски транспорт" от 33% на 3% и по този начин я ощетява с имоти и пари.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:02 | 13.09.22 г.
fallback