fallback

Брюксел ще решава за дела на Русия в "Южен поток"

Правителството е обещало на Европейската комисия, че договорът за газопровода ще бъде съобразен с европейското право

17:53 | 15.11.10 г. 5
Автор - снимка
Създател

Европейската комисия ще има последната дума за количеството газ, което България и Русия ще могат да пренасят след построяването на тръбопровода „Южен поток“, съобщава Dnes.bg.

След разговорите в събота в София между Бойко Борисов и руския премиер Владимир Путин беше подписано споразумение за създаване на съвместно дружество, което да изпълни проекта, като участието на България и Русия е 50:50.

Говорителят на енергийния комисар Гюнтер Йотингер Марлене Холцнер обаче уточни, че двете страни няма да имат право на същото съотношение при ползването на пренасяното през него гориво. Тя се позова на директивата за енергийната инфраструктура, която предвижда достъп до тръбата да имат всички желаещи, а управляващото дружество е длъжно да им го предоставя.

Според разпоредбите София и Москва трябва да поискат от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да им запази определено количество от газа. За да го направи обаче, ДКЕВР ще трябва да поиска разрешение от Брюксел, като Европейската комисия има последната дума.

Холцнер заяви, че благодарение на експерта, изпратен в София за преговорите по настояване на нашето правителство, е подписано по-благоприятно споразумение.

Европейската директива предвижда т.нар. Право на изключение, според което компаниите, инвестирали в строителството на тръбата, могат да „резервират“ за себе си определена част от транзитираното гориво и така да си върнат по-бързо вложението. Останалата част трябва да се предложи свободно на всички желаещи компании.

За да се направи „резервацията“, трябва да се депозира искане пред националния регулатор, който пък да го представи на Брюксел и там дават окончателното разрешение.

Такива изключителни права бяха дадени на участниците в управляващото дружество на газопровода „Набуко“, за да се стимулира набирането на капитали. При предишното правителство София също си гарантира дял.

Задължението за изключение е записано в споразумението от събота. Все още обаче не е гарантирано участието на трети страни, съобщи Холцер.

София обещала на Брюксел да промени за целта междуправителственото споразумение за „Южен поток“, подписано през януари 2008 г.

В момента според Брюксел то не съответства на европейското право и ако не го коригира, София може да си навлече наказание и дори съдебно дело. Тъкмо в споразумението не се дава възможност трети компании да ползват горивото от тръбата.

Холцнер съобщи, че Европейската комисия е изпратила писмо до правителството на Сергей Станишев през април 2008 г., с което е поискала подробности за съдържанието на договореностите между София и Москва, но българските власти не са му отговорили.

Сега Брюксел имал уверения от правителството на Бойко Борисов, че междуправителственото споразумение ще бъде съобразено с европейското право.

Според запознати с преговорите София е настоявала пред руската страна още преди 2 години да се включи клауза за допускане и на други компании до тръбата, но е получила категоричен отказ. Тогава бил обсъждан вариант София да отвори крановете за други желаещи на своя територия, като им даде от своя дял.

Говорителката на Йотингер обаче подчерта, че всички компании са длъжни да се подчиняват на европейските разпоредби, щом работят на територията на ЕС, независимо къде са регистрирани, и даде да се разбере, че няма да се правят изключения за руските.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:06 | 10.09.22 г.
fallback