fallback

Трайков: Проектът „Южен поток“ ще бъде печеливш и успешен за България

Окончателното инвестиционно решение за газопровода ще бъде взето през пролетта на 2011 г.

11:51 | 15.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

Проектът „Южен поток“ ще бъде печеливш и успешен за България. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по време на проведената днес дискусия за развитието на икономиката в България, организирана от Българския форум на бизнес лидерите.

Той посочи, че основните ползи за страната ни от изграждането на газопровода ще бъдат разнообразяването на маршрутите за доставки на газ, транзитните такси, които ще събираме, както и увеличението на икономическата активност.

Георги Гегов ще бъде изпълнителен директор на новосъздадената българо-руска компания за строителството на газопровода на българска територия, обяви Трайков. Гегов беше освободен през юли от Съвета на директорите на Булгаргаз.

Първоначалният капитал от българска страна в смесената компания ще е 50 хил. лв., но скоро ще бъдат внесени допълнителни средства, които „няма да са чак толкова много“, посочи Трайков.

Министърът допълни, че в договора за смесената компания ще има клауза, според която, ако България има затруднения с навременното внасяне на средствата за строежа на газопровода, които за целия срок на изпълнение се предвижда да бъдат между 800 млн. и 1 млрд. евро, то руската страна ще внесе тези средства, без да увеличава дела си в смесената компания.

Трайков съобщи още, че окончателното инвестиционно решение за „Южен поток“ ще бъде взето през пролетта на 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:26 | 13.09.22 г.
fallback