fallback

Франция се обяви за отлагане на влизането на България в Шенген

Корупцията и наблюдението на външните граници на ЕС са главните проблеми, с които София и Букурещ не могат да се справят

21:55 | 10.11.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Франция ще поиска решението на Европейския съюз (ЕС) за влизане на България и Румъния в Шенгенското пространство за свободно движение да не се взема преди лятото на следващата година, предаде Dnes.bg.

Това е обявил днес френският държавен секретар по европейските въпроси Пиер Льолуш.

„Необходимо е да бъдем много внимателни, що се отнася до приемането на България и Румъния, които се надяват да се присъединят към Шенгенското пространство през март", е отбелязал Льолуш пред комисията по европейските въпроси към долната камара на френския парламент.

Според него влизането в Шенген не може да е автоматичен резултат от процеса на техническа оценка, който е в ход през последните две години.

„Подобно на Холандия, ние се обявяваме за отлагане на това решение поне до доклада на Европейската комисия за прилагането на механизма за сътрудничество и проверка от лятото на 2011 г.", е заявил френският държавен секретар по европейските въпроси.

Льолуш е определил като проблеми реалното и ефикасно наблюдение на външните граници на ЕС и борбата срещу корупцията в България и Румъния. Той се опасява и от увеличаването на притока на нелегални имигранти през Турция към българската и румънската граница.

Според него редовните доклади на ЕК за България и Румъния продължават да са обезпокоителни.

По предварителните разчети България би трябвало да се присъедини към Шенгенското пространство през пролетта на следващата година. Германският канцлер Ангела Меркел заяви наскоро, че изпълнението на критериите за присъединяване към Шенген ще се разглежда отделно за България и Румъния.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:42 | 13.09.22 г.
fallback