fallback

Искат да спрат безконтролната продажба на антибиотици във ветеринарните аптеки

Няма нередности в първите проби за неразрешени препарати в пилешкото месо

17:23 | 10.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

Подготвя се промяна в Закона за ветеринарно-медицинската дейност, за да се спре безконтролното прилагане на антибиотици и други препарати върху животните. Това съобщи земеделският министър Мирослав Найденов, който откри изложбите за храни и напитки "Месомания", "Светът на млякото", "Булпек", "Салон на виното" и "Интерфуд & дринк".

„Трябва да осигурим проследяемост при прилагането на медикаментите, защото сегашното законодателство позволява да се купуват свободно препарати от ветеринарните аптеки за лечението на крави, овце или птици. Искаме да прекъснем тази практика", каза министърът.

Лекарствата могат да бъдат излъчени например в кравето мляко. След като промените влязат в сила, такова мляко няма да стига до магазините, допълни министър Найденов.

Ветеринарните аптеки в бъдеще ще работят само в комплекс с ветеринарна практика. Лекарствата ще се прилагат само от лекари, а няма да се купуват безконтролно от стопаните. Самите аптеки също ще бъдат регистрирани по Закона за ветеринарно-медицинската дейност, като ще спрат продажбите на гаражен принцип.

По повод започналите проверки дали в пилешкото месо в магазините има остатъци от антибиотици Найденов коментира, че следи от лекарствени препарати въобще не трябва да бъдат откривани в месните продукти. Засега проверките не са установили нередности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:09 | 11.09.22 г.
fallback