fallback

Промишлеността през септември расте с 1,6% на месечна и с 9,3% на годишна база

Спрямо август е отчетен ръст от 3,1% в добивната и 2,8% в преработващата промишленост

12:03 | 10.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

Индексът на промишленото производство през септември се увеличава с 1,6% спрямо август, показват сезонно коригираните предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

Спрямо септември 2009 г. календарно изгладеният индекс на промишленото производство нараства с 9,3%.

Предварителните данни за август бяха за ръст на индекса на промишленото производство с 1,1% на месечна и с 3,7% на годишна база, а публикуваните днес окончателни данни показват ръст с 2% на месечна база и с 4% на годишна.

През септември промишленото производство в добивната промишленост се увеличава с 3,1% спрямо август, в преработващата промишленост - с 2,8%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е регистрирано намаление от 4,1%.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при производството на мебели - с 11,4%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 9,2%, производството на тютюневи изделия - със 7,3%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 6,9%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 6,5%.

Спад е регистриран в ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 24,5%, и в производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 1,4%.

На годишна база увеличение, изчислено от календарно изгладените данни, е отчетено в добивната промишленост - със 17,8%, в преработващата промишленост - с 13%, докато в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ се наблюдава намаление от 3,6%.

Регистриран е ръст в производството на продукти за междинно потребление (18%), в производството на инвестиционни продукти (11,3%) и в производството на енергийни продукти (1,6%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:39 | 17.08.22 г.
fallback