fallback

Сърбия иска дял от поне 5% в АЕЦ Белене

Хърватия обаче отказа да участва с инвестиции в атомната ни електроцентрала

11:04 | 09.11.10 г. 7
Автор - снимка
Създател

Сърбия ще се опита да увеличи участието си в АЕЦ Белене от предложените й от българското правителсто 1-2% на най-малко 5%, пише сръбският вестник "Блиц", съобщи Dnes.bg.

Сърбия е заинтересована да участва в изграждането на атомната електроцентрала заедно с България, потвърди сръбският енергиен министър Петър Шкундрич. Той обаче допълва, че за да бъде взето решение за толкова важна инвестиция, се изисква време.

Шкундрич посочва, че предложението на България ще бъде обсъдено от правителството и ще бъде взето решение във връзка с дела на Сърбия във втората българска атомна електроцентрала.

Сърбия и Хърватия бяха поканени да участват с инвестиции от 1-2 % в АЕЦ Белене, като времето за отговор е само до събота, когато в България пристига на посещение руският премиер Владимир Путин.

Повечето експерти и компетентни лица смятат, че България е дала кратък срок за вземане на решение за такава крупна инвестиция. "Сигурно е, че в проекта ще участва и трета страна освен Сърбия и България", коментира Шкундрич. Той допълва, че е възможно Сърбия да осигури необходимите пари със собствени средства.

Хърватия обаче отказа да участва с инвестиции в атомната ни електроцентрала. По думите на премиера Ядранка Косор, цитирана от Index.hr, "Хърватия няма да участва в този проект", тъй като страната има своя енергийна стратегия, по която работи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:20 | 10.09.22 г.
fallback