fallback

Преглед на печата за 9 ноември

08:16 | 09.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

Класация на Coface: Осемнадесет български компании сред най-големите 500 в региона

в. Дневник

Общо 18 български компании са намерили място в класацията Топ 500 в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) на Coface, съобщиха от компанията за вземания и кредитни застраховки. Три от тях са нови и за пръв път са намерили място в подредбата за миналата година – това са "Нафтекс Петрол", "EVN България Елекроснабдяване" и "Е.ON България продажби".

Класацията е направена според оборота и показва най-големите компании в ЦИЕ за миналата година. На първо място в нея е полската PKN Orlen от сектора на горивата, която има 15.7 млрд. евро оборот за 2009 г. Следват я унгарската петролна "Мол" и украинската "Нафтогаз".

На най-предната позиция от българските е производителят на горива "Лукойл Нефтохим Бургас", която има 2.13 млрд. евро оборот, след него се нарежда търговската "Лукойл България".

Банките на лов за клиенти с по-ниски и фиксирани лихви

в. Дневник

След като кризата пресуши лихвените приходи на банките, сега те отново се опитват да привличат клиенти с по-изгодни условия. Новото оръжие са по-ниски, и то фиксирани, лихви по ипотечните заеми за първите две до пет години от срока за погасяване.

Освен това се подобряват и други условия - финансирането се увеличава до 70-90% от стойността на жилището в зависимост от вида му, намалява и разполагаемият месечен доход след плащане на вноската, който се изисква от кредитополучателите.

Борисов чака отговора на Сърбия и Хърватия за АЕЦ „Белене”

в. Новинар

До края на седмицата Сърбия и Хърватия трябва да отговорят официално дали ще участват в проекта АЕЦ „Белене”. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който е на посещение в Букурещ. Според хърватския вестник „Национал” Хърватия и Сърбия трябва да отговорят на предложението най-късно до 13 ноември, когато руският премиер Владимир Путин пристига на посещение в София.

България решава днес за Бургас-Александропулис

в. Сега

Министерството на околната среда и водите днес трябва да излезе с решение дали одобрява оценката за въздействие върху околната среда на проекта "Бургас-Александропулис", научи "Сега". В 9.30 часа експертен съвет към министерството ще разгледа доклад за ОВОС на проекта в българския му участък, който на 6 октомври бе внесен от представители на компанията, ръководеща проекта - "Трансболкан пайплайн".

За същата екооценка преди няколко месеца премиерът Бойко Борисов отсече, че няма как да е положителна и че това ще ни послужи за основание да се откажем от проекта, без да плащаме неустойки.

Ракия и туршия в кофи за боклук

в. Новинар

Кофите за разделно събиране на боклук се ползват за съхранение на туршия и за ферментация на плодове за производство на ракия, оплакаха се от фирмата „Екобулсорт”, която е част от "Екобулпак". В малките населени места имало често случаи на кражба на контейнерите, които се ползвали за съхранение на зимнина и на фураж.

От „Екобулсорт” заявиха, че като цяло кофите за разделно събиране стават обект на посегателство в големите градове. Годишно 10 на сто от контейнерите в столицата и Пловдив биват откраднати или изгорени. Най-често кофите горели заради запалени или недоизгасени фасове. От дружеството обясниха, че подадените в полицията жалби за посегателство над контейнерите нямат последствия, тъй като извършителите не се разкриват.

Няма ни в нета, губим британци

в. Стандарт

Заради слабото представяне на българския туристически продукт в интернет губим туристи от Великобритания. Това обяви зам. икономическият министър Иво Маринов, който посети родния щанд на най-голямото професионално изложение World Travel Market в Лондон. 45% от резервациите за ваканции в Кралството се правят в мрежата, а 70% от англичаните пътуват, без да ползват туроператор. В момента страната ни стартира доразвиването на интернет страницата на българския туризъм и създаването на мултимедиен каталог на туристическите обекти, посочи Маринов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:36 | 27.08.22 г.
fallback