fallback

Изграждането на хранилище за радиоактивни отпадъци може да започне през 2012 г.

Докладът по ОВОС на бъдещото хранилище вече е внесен за обсъждане в Министерството на околната среда и водите

16:05 | 08.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

Според новия график за етапите на изграждане у нас на национално хранилище за ниско- и среднорадиоактивни отпадъци първите два етапа - „Избор на площадка” и „Процедура по ОВОС” трябва да приключат почти успоредно – в края на лятото на 2011 г., съобщиха от Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“ (ДП РАО). Следва етап „Проектиране” – до средата на 2012 г., след което ще започне самото строителство.

Въвеждането в експлоатация на хранилището за радиоактивни отпадъци е предвидено до края на 2015 г., съобразно Националната стратегия за управление на отработено ядрено гориво и радиоактивни отпадъци. Освен това, от 1 октомври 2010 г. до септември 2014 г. е предвиден непрекъснат предексплоатационен мониторинг на площадката.

Новият линеен график за избор на площадка, проектиране и изграждане на хранилище от РАО, по който работи предприятието в момента, беше изработен с цел да се компенсира забавянето на проекта, което според експертите към началото на август възлиза на около година и половина, посочват от предприятието.

Според анализите забавянето в голяма степен се дължи на външни организации, контрагенти по проекта. Ръководството на ДП РАО вече потърси съществуващи резерви за преодоляване на закъснението основно в редуциране на сроковете за отделните дейности и в стриктното им спазване, коментират от държавната фирма.

Докладът по оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) на бъдещото национално хранилище за ниско- и среднорадиоактивни отпадъци беше внесен преди седмица за обсъждане в Министерството на околната среда и водите (МОСВ), съобщават още от ДП РАО. Сега предстои в едномесечен срок експертите от екологичното министерство да дадат своето становище по документа.

В средата на октомври беше съобщено, че Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци” може да получи лиценз от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) за управление на излезлите от експлоатация блокове 1 и 2 на АЕЦ Козлодуй, като съоръжения за радиоактивни отпадъци

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:38 | 27.08.22 г.
fallback