fallback

Рекордно ниска доходност за 10,5-годишните ни ДЦК от началото на 2010 г.

И този път Министерството на финансите не си е позволило да пласира повече от предварително обявените книжа

15:42 | 08.11.10 г.

Рекордно ниската доходност от 5,81% за 10,5-годишните ни държавни ценни книжа за периода от началото на 2010 г. е постигната на проведения днес аукцион за ДЦК, съобщават от Министерство на финансите.

За сравнение, на 26 април 2010 г., в разгара на гръцката криза, доходността беше 6,38% за книжа със същия срок. Общо от началото на годината бяха проведени 8 аукциона, като при единия (на 25 май 2010 г.) нямаше класирани поръчки, тъй като Министерството на финансите не бе удовлетворено от изискваната доходност.

Министерството на финансите пласира книжа за 25 млн. лв. номинал, колкото беше предварително обявеното, въпреки че можеше да продаде много повече книжа, възползвайки се от търсенето за 162,4 млн. лв. Постигнатият коефициент на покритие от 6,5 е рекорден за тази емисия от пускането й в обращение.

Така за пореден път държавата не се възползва от възможността да вземе повече пари, след като от началото на годината на няколко пъти го направи.

В края на септември Министерството на финансите одобри поръчки за 234 млн. евро при първоначално предложени за продажба 45 млн. евро по време на първия аукцион за продажба на 15-годишни ДЦК за вътрешния пазар, деноминирани в евро.

В петък ведомството на Симеон Дянков се отказа от бъдещото предлагане на 15-годишни ДЦК в евро, вероятно вслушвайки се в гласа на експерите, според които подобен инструмент е екзотичен, както и че би трябвало да се предложи евроемисия, до която чуждестранните институционални инвеститори ще имат достъп, а не еврови ДЦК на сравнително недостъпния за чужди инвеститори местен пазар.

На 12 октомври МФ пласира двугодишни ДЦК за 15 млн. евро при доходност от 3,19%, като продаденото количество съответстваше на предварително обявеното за продажба.

"Емисията е от особена важност за Министерството на финансите, тъй като тя е база за определянето на дългосрочния лихвен процент за целите на сближаването - част от Маастрихтските критерии", съобщават от Министерството на финансите.

Намалението на постигнатата доходност е в унисон с намалението на рисковата оценка за страната ни, изразена чрез спреда на цената на застраховката срещу фалит (CDS) по данни CMA. Само за месец показателят на риска за България е спаднал от 235 на 207 базисни точки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:11 | 03.09.22 г.
fallback