fallback

България вече работи с Шенгенската информационна система

От събота до днес в системата са подадени 31 сигнала за издирвани хора, автомобили и документи

13:38 | 08.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

България вече работи с Шенгенската информационна система, съобщиха от Министерство на вътрешните работи (МВР).

На 5 ноември е започнало техническото включване на Националната система към Централната шенгенска информационна система в Страсбург съгласно пътната карта за включване на България в Шенгенската информационна система (ШИС).

В събота след 18.00 ч. крайните потребители на ШИС в България са били включени с достъп до базата данни, а непосредствено след това е започнал обмен на сигнали с други държави от Шенгенското пространство.

Първият сигнал, подаден от България в системата, е от Първо районно управление на МВР в София и се отнася за откраднат автомобил. Той е бил въведен в ШИС за издирване в държавите от Шенген.

В неделя в бюрото СИРЕНЕ – част от системата бюра със същото наименование в другите държави от общността, е бил получен първият сигнал за заловен издирван български гражданин по европейска заповед за арест. Той е арестуван в Испания, след като България е въвела данни за него в ШИС. От събота до днес в системата са подадени 31 сигнала за издирвани хора, автомобили и документи.

Националното бюро СИРЕНЕ беше открито на 22 октомври като специализирано оперативно звено в Дирекция „Международно оперативно полицейско сътрудничество”. То е в непрекъснат обмен на информация със съответните бюра в другите държави относно информацията за сигналите в Шенгенската информационна система.

Бюрата СИРЕНЕ обменят и други данни от значение за полицейското и съдебното сътрудничество и координират трансгранични операции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:33 | 14.09.22 г.
fallback