fallback

КФН прие промените, свързани със застраховката „Гражданска отговорност”

Проектът на комисията предвижда упоменаване в полицата на комисионите и забранява всякакви отстъпки от цената

10:51 | 04.11.10 г. 2
Автор - снимка
Създател

Комисията за финансов надзор (КФН) е приела на вчерашното си заседание наредбата за изграждането и поддържането на информационна система за оценка, управление и контрол на риска в застраховането, се казва в прессъобщение на КФН.

На среща между застрахователния надзор и застрахователите във вторник бяха обсъдени всички въпроси, свързани с информационната система и техническите резерви по застраховката „Гражданска отговорност”.

С наредбата се уреждат изискванията към информационните системи на застрахователите и тяхната оперативна съвместимост с информационните системи, регистри и бази данни, създавани и поддържани от Информационния център към Гаранционния фонд. 

За разлика от първоначалния проект отпада изискването за електронен оптичен четец, чрез който да се снемат данните за автомобилите от регистрационния талон.

Наредбата предвижда сключените договори да се отчитат в информационния център и в Комисията за финансов надзор до 24 часа от тяхното сключване, а корекциите на допуснати грешки при отчитането на договор се извършват в срок до 48 часа от сключването на договора.

В Комисията за финансов надзор вече са осигурени технически възможности за ежедневно отчитане на полиците, като електронният портал за получаване на информацията е отворен по 24 часа всеки ден от седмицата.

Комисията е приела и промените в наредбата за техническите резерви на застрахователите, отнасящи се до методите за образуване на резервите по застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите.

Въвежда се нов, допълнителен резерв по застраховката, чийто размер е обвързан с минимално необходима сума за покритие на риска, свързан с използването на едно МПС и с очаквания размер на разходите по застраховката.

Образуването на този резерв се налага от материализирането на завишен риск по тази застраховка, което е следствие от значителното нарастване на плащанията, особено във връзка с неимуществените вреди.

Надзорният орган е приел на първо четене проект за изменение и допълнение на Наредба № 24 от 2006 г. за задължителното застраховане по чл. 249, т. 1 и 2 от Кодекса за застраховането и за методиката за уреждане на претенции за обезщетение на вреди, причинени на моторни превозни средства.

С предлаганите промени се предвижда в полиците по „Гражданска отговорност“ да се предоставя и информация за комисионите на застрахователните посредници, като се посочва процентът от застрахователната премия и съответната абсолютна стойност.

Проектът на наредба изрично забранява на застрахователите и на застрахователните посредници да предоставят бонуси, отстъпки, стоки, услуги или облаги под каквато и да е форма.

Мярката цели прекратяване на установени порочни практики на намаляване на премията до неблагоразумни равнища, което застрашава финансовата стабилност на пазара по застраховката, което от своя страна застрашава интересите и правата на изключително широк кръг застраховани лица и лица, пострадали при пътнотранспортни произшествия.

Последните дискусии около наложителните промени в задължителната застраховка „Гражданска отговорност” може да намерите тук.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:49 | 13.09.22 г.
fallback