fallback

Лекарските протести срещу здравната политика набират скорост

Бюджетът за здравеопазване през 2011 г. прави лекарите песимисти, според съсловната организация

16:40 | 02.11.10 г.

Около 200 медици протестираха днес пред сградата на болницата в Бургас, за да изкажат недоволството си към политиката, която правителството води в сферата на здравеопазването. Протестът е организиран от двата синдиката - КНСБ и КТ „Подкрепа“ и Българския лекарски съюз (БЛС), съобщи Dnes.bg.

Недоволството е заради забавеното плащане от страна на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Министерството на здравеопазването. Лекарите настояват до края на годината НЗОК да внесе необходимите суми, а министерството да се издължи към своите контрагенти.

Според протестиращите висококвалифицираните болници трупат дългове и са принудени да затварят вратите пред своите пациенти, тъй като надвишават изкуствено поставената граница от лимитирани бюджети.

“В здравеопазването съществува тежка криза. Тя е преди всичко финансова, но е и криза на доверието. Работещите в системата на здравеопазването се умориха от това лутане и от непрекъснатите говорения за реформа. Всеки ден чуваме какво трябва да се направи, но бъркотията е толкова голяма, че потърпевши от нея сме всички – и лекари, и пациенти“, заяви д-р Димитър Ленков, главен секретар на Българския лекарски съюз.

Според него това, което се готви като бюджет за здравеопазването през 2011 г., прави лекарите песимисти, че нещата в сферата ще се подобрят.

"Реформа, без средства и без ясна програма, няма да се получи. Призовавам българските пациенти да подкрепят протестите ни, защото нашите искания към правителството са справедливи“, каза още д-р Ленков.

Протестиращите изказаха готовност за диалог с Министерството на здравеопазването и заявиха, че ще настояват за допълнително възнаграждение на работещите в сферата.

"Здравеопазването не може да бъде търговска стока и болниците не могат да бъдат търговски дружества, в които висококвалифицирани специалисти работят за символични възнаграждения”, заяви от своя страна д-р Теодора Вълчева, председател на медицинския синдикат на КТ „Подкрепа“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:00 | 13.09.22 г.
fallback