fallback

Само български лаборатории ще измерват количеството соя в колбасите

Вече няма да пращаме проби в европейски лаборатории, българските резултати ще са окончателни след въвеждането на метода ELISA

16:13 | 02.11.10 г. 5
Автор - снимка
Създател

Министерството на земеделието и храните (МЗХ) ще купи консумативи, с които вече и у нас ще може да се правят точни лабораторни анализи за количеството на соя в колбасите, без да е необходимо това да става в лаборатории зад граница. Ще се използва т. нар. метод ELISA, който може да установи наличието на соя с точност до 0,1%, съобщиха за Investor.bg от министерството.

Вероятно МЗХ и Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) ще финансират със собствени средства закупуването на необходимите консумативи. Засега все още се прави проучване по въпроса.

Припомняме, че в средата на октомври се разрази скандал около колбасите по стандарт „Стара планина“. Тогава земеделският министър Мирослав Найденов обвини четири фирми, че слагат соя в продуктите по стандарта, вместо да ги правят само от чисто месо.

Стана ясно обаче, че в българската лаборатория може да бъде установено наличието на соя, но не и количеството й. Наложи се пращането на проби в германски лаборатории. Изследванията в Германия на месните продукти са стрували около 400 евро за 4 проби.

Преди няколко дни председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България Кирил Вътев категорично заяви, че производителите няма да финансират нова лаборатория за изследване на количеството на соя в месните продукти по стандарта „Стара планина”.

След въвеждането на метода ELISA в България ( чрез него в Германия беше установено минимално количество соя в продуктите) няма да бъдат изпращани проби в европейски лаборатории. Резултатите от анализите, които ще се извършват по този метод в лабораторията на НВМС, ще бъдат окончателни за изследваните продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:33 | 08.09.22 г.
fallback