fallback

Фонд Земеделие започва интервенционно изкупуване на пшеница при 200 лв./т

Производители и търговци смятат интервенционната цена за ниска и засега не смятат да продават пшеница на фонда

14:06 | 02.11.10 г. 2
Автор - снимка
Създател

Разплащателната агенция към Държавен фонд „Земеделие” започва интервенционно изкупуване на обикновена пшеница от 1 ноември, съобщиха от фонда. Изкупуването, което е рамките на общата организация на пазара на зърнени култури в Европейския съюз, ще продължи до 31 май 2011 г.

Пшеницата трябва да отговаря на изискванията за минимално качество и да е произведена на територията на Европейския съюз.

Оферти могат да подават всички притежатели (производители и търговци) на еднородни партиди обикновена хлебна пшеница, ожъната на територията на ЕС. Предлаганите партиди трябва да бъдат с обем не по-малко от 80 тона, а зърното да е здраво, чисто и с търговско качество.

Интервенцията за зърнените култури ще се извършва при определена базова цена от 101,31 евро за тон, което е приблизително 198,14 лв. за тон без ДДС, за максимално предложеното количество от 3 млн. тона от един производител (търговец) за периода на интервенция. Цените са изчислени приблизително при курс на еврото спрямо лева - 1 евро за 1,9558 лв.

Базовата интервенционна цена, която е определена от Европейската комисия, подлежи на известни увеличения или намаления за качество, в зависимост от отклоненията на качествените характеристики на предлаганото зърно от минималните изисквания за качество, уточняват от Фонд „Земеделие“.

По данни на търговци в последно време сделки на едро за хлебна пшеница в страната се сключват при цени от средно 360 лв./т. Затова от бранша сега коментираха за Investor.bg, че поне в близко време нямат намерение да продават зърното си по интервенционни цени. Производители припомниха, че миналата година цените на житото бяха по-ниски и дори имаше вероятност в даден период да паднат под 200 лв./т (без ДДС), затова тогава е било икономически целесъобразно да се продава по дадената цена на ДФ „Земеделие“.

В тази връзка от фонда поясниха, че посочената интервенционна цена, която важи за всички страни от ЕС, не е променяна от няколко години и нова базисна цена може да се определи само от ЕК. От фонд „Земеделие“ посочиха още, че производители и търговци сами решават дали и на кой да продават пшеница, а и държавният фонд няма никакви изисквания за количества изкупено жито по интервенционни цени, т.е. може и изобщо да не бъде изкупена пшеница, ако няма желаещи да я продават. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:05 | 07.09.22 г.
fallback