Стандартът "Стара планина" няма да се променя и в него няма да се допуска наличие на соя. Това реши Експертният съвет по безопасност на храните към НВМС и работната група, разработила стандарта, съобщи Dnes.bg.
Съдържанието на соя ще се изследва по акредитирания метод ELISA Скрийнинг на референтната лаборатория в Германия. С него се установява наличието на соя в месо и месни продукти с точност до 0,1%.
Анализите ще се извършват в лаборатория на НВМС и ще бъдат окончателни за изследваните продукти.
Очаква се решенията на Експертния съвет и работната група да влязат в сила през следващата седмица.
Производителите категорично отказват да финансират лаборатория за изследване на количеството на соята в месните продукти по стандарта „Стара планина”, каза председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България Кирил Вътев.
Той е категоричен, че асоциацията не са се противопоставя на изразеното желание на животновъдите в стандарта да се използва само българска суровина.
„Това е абсурд, никой не се е противопоставил на нищо – просто в България се произвеждат 30% от необходимото месо и 70% се налага да се внася”, каза Вътев.