fallback

Преглед на печата за 29 октомври

07:37 | 29.10.10 г.

ДНСК чака възражения, за да научи кои са собствениците на вили във "веселото село" в. Дневник

Държавният строителен контрол чака собствениците на незаконни вили в т.нар. весело село край язовир "Ивайловград" да обжалват заповеди за събаряне на сградите, за да научи имената им. Това се разбра от думите на новия шеф на Дирекция "Национален строителен контрол" (ДНСК) Милка Гечева. Тя и зам.-министърът на регионалното развитие Георги Прегьов бяха изслушани от парламентарната комисия по корупция и конфликт на интереси за митничарските вили и стратегията на министерството за незаконното строителство.

Около 20 акта за незаконно строителство около язовир "Ивайловград" се водят срещу неизвестен извършител, съобщи Милка Гечева след заседанието на комисията.

Пазарът на бързооборотни стоки върви към насищане в. Дневник

Забавяне на растежа на пазара на бързооборотни стоки през следващите години, увеличаване на дела на веригите магазини в него, постепенно насищане и изостряне на конкуренцията. Това са основните тенденции, които очертаха участниците на конференцията Retail in Detail, организирана от списание "Регал" и Gfk.

"Пазарът през 2010 г. ще достигне 11 млрд. лв., като в това число не влиза сивият сектор, пазарите, както и малките павилиони. Заедно с тях числото сигурно е около 15 млрд. лв.", каза Владимир Чириков, мениджър в българското поделение на регионалната компания за пазарни проучвания и анализи ИКАП. Той добави, че около 30% от похарчените от клиентите средства за бързооборотни стоки влизат в касите на веригите.

Борисов ще подкрепи промени в ЕС под условие в. Сега

Премиерът Борисов е склонен да подкрепи искането на канцлера Меркел и президента Саркози за промени в Лисабонския договор, но при определени условия, съобщи БНР. Двете страни искат да се отнема правото на глас на държави с голям бюджетен дефицит. Повечето членки на ЕС се обявиха против.

"Бих ги подкрепил, първо да се обсъди обаче механизмът. Ако имаш 3.5 или 4% дефицит и ти спрат еврофондовете, няма да излезе държавата от дефицитите, а ще потъне още по-надолу. Кой ще накаже Германия или Франция? Ще накажат България, Румъния, Полша, Чехия, затова трябва да сме много внимателни", посочи премиерът в Брюксел.

Кредиторите на "Мостстрой" разпродават имоти за милиони в. Сега

Частни съдебни изпълнители обявиха за продан имоти за над 6 млн. лв. на компании, свързани с бизнесмена Васил Божков. Чрез търг ще се продават офиси във Велико Търново и Варна на "Мостстрой" и свързани с нея фирми, става ясно от електронния регистър на Камарата на частните съдебни изпълнители. "Мостстрой" поиска обявяване в несъстоятелност. Имотите са ипотекирани в полза на Обединена българска банка (ОББ) и заради необслужвани кредити финансовата институция е потърсила помощ от съдебните изпълнители.

Дракон в Кремиковци в. Стандарт

Китайско чудо ще изникне в "Кремиковци". Азиатски инвеститор е готов да вземе фалиралия комбинат. На мястото му ще се появи огромен панаирен град, подобен на Експото в Шанхай, научи "Стандарт". Китайци посещаваха няколко пъти комбината с намерение да участват в поредния търг, който е на 5 ноeмври, потвърдиха синдикалисти. Знам за проекта, предстоят разговори за детайлите, уточни кметът на Кремиковци Ивайло Панев. Наддаването за халетата започва от 450 млн. лева. Инвеститорите обаче се надяват да си върнат вложеното, като разпродадат старите инсталации за скрап. Когато няма изложение, палатите ще се ползват и като логистичен център за стоки от Страната на коприната.

Фермери фалират заради скъпо зърно в. Стандарт

Скъпото зърно е на път да се превърне в бич номер едно за фермерите. Заради непрекъснато нарастващата цена на фуражите много фермери вече не успяват да изхранват животните си и ги пращат в кланици, оплакват се от браншовите организации. За година зърното скочи от 250 лв. до над 400 лв. за тон. Повечето от количествата се изнасят за чужбина на още по-високи цени, които стигат до 600 лв. за тон. В резултат 19% от животновъдите вече нямат стопанства. Всяка пета ферма е била затворена от началото на годината досега, съобщи Атанас Къцов от Националната асоциация на млекопроизводителите. Проблемът е не само при тези, които отглеждат едри животни, но и при птицевъдите, оплакаха се от браншовия съюз.

Твърдата надбавка за АЕЦ “Белене“ между 0,5 и 2,5 млрд. евро в. Новинар

Цената на АЕЦ „Белене” може да се увеличи с до 2,5 млрд. евро. „Разговорите, които се водят, са между минималното 0,5 милиарда до максималното 2,5 милиарда”. Това заяви енергийният министър Трайчо Трайков, който присъства на откриването на българо-израелски бизнес форум в София. По думите му страната ни в момента преговаря за твърда надбавка към цената на централата и ще се стреми поскъпването да е в долната граница на обсъжданата с руската „Атомстройекспорт” сума.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:24 | 22.08.22 г.
fallback