fallback

БДЖ официално става холдингово дружество

Под „шапката” на БДЖ ще има две бизнес направления – пътнически превози и товарни превози

15:58 | 27.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

БДЖ ЕАД се преструктурира официално в холдингово дружество, за което има решение на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков, съобщиха от министерството.

За тези намерения се говори отдавна, но в началото на октомври от ръководството на БДЖ съобщиха, че реализацията им е съвсем близо. Тя е основна част от цялостна програмата за преструктуриране на дружеството със срок до 2016 г.

Сега се посочва, че в холдинговото дружество, под „шапката” на БДЖ ЕАД, ще се наимрат две бизнес направления – пътнически превози и товарни превози. В тях ще бъде съсредоточено оперативното управление и ще бъдат прехвърлени активите – локомотиви и вагони, които са реално необходими за изпълнение на дейността.

Самата „шапка” БДЖ ЕАД ще реализира стратегическото управление на държавните железници. Там ще останат и всички ненужни активи, т.е. подвижен състав, който ще бъде бракуван или продаден.

Създаването на тази холдингова структура е едно от изискванията на Световната банка (СБ) за отпускане на заем за железопътния сектор, отбелязват още от транспортното ведомство.

Във връзка с този заем наскоро от ръководството на БДЖ съобщиха, че се водят преговори със СБ за общо 460 млн. лв., като от тях 100 млн. лв. железниците биха искали да получат в кратки срокове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:23 | 03.09.22 г.
fallback