„Както сме правели колбаси преди 10 ноември 1989 г., само от месо, без абсолютно никаква соя, така ще ги правим и сега. Аз настоявам да се върне този стандарт и това ще стане“, заяви министърът на земеделието Мирослав Найденов, съобщи Dnes.bg.
По думите му от Асоциацията на месопреработвателите настояват да се позволи наличието на минимални количества на соя в продуктите, които биха могли да попаднат от подправки например.
“Това обаче няма да стане, защото ако позволят сега да има дори грам, утре някой ще поиска да има повече. Соята не е вредна за здравето, но ако човек е алергичен към нея, ако в даден продукт е написано, че няма соя, а всъщност има, това би било вредно“, категоричен е министърът.
Според Найденов в момента има недостиг на месо в магазините и затова трябва да се работи в посока на стабилизиране на българското животновъдство, смята той. В голямата конкуренция на европейския пазар България трябва да има добра суровинна база, включително и стандарт "Стара планина“.