fallback

Очакват 10% ръст на износа на вино от страната за тази година

Основните страни, за които България изнася вино, са Русия, Полша, Германия и скандинавските държави

17:30 | 26.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

За първото шестмесечие от страната са изнесени 20,38 млн. л вино, съобщи на пресконференция днес Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ).

За цялата 2010 г. Коев прогнозира 10% ръст при износа на вино спрямо 2009 г.

Основните страни, за които България изнася вино, са Русия, Полша, Германия и скандинавските държави.

До края на седмицата се очакват справки от всички винарски предприятия в страната, след което ще има обобщена информация за деветмесечието, уточни Коев, цитиран от БТА.

За първото тримесечие има ръст на износа, а второто е равно с миналогодишното. Над 1,5 млн. л вино е реализирано на турския пазар, което досега не се е случвало, каза Коев.

За първи път имаме и износ на червено наливно вино за Бразилия - 120 тона. Очаква се до края на годината този износ да достигне 300 тона.

Тази година гроздовата реколта е с 30 на сто по-слаба от миналата година, като очакванията са тя да бъде около 210 хил. т. До момента са прибрани 150 хил. т грозде. До края на гроздоберната кампания трябва да бъдат прибрани общо 60 хил. т грозде, ако времето го позволи, коментира Коев.

Около 75 евроцента за литър е износната цена на виното. Има и износ за 1-1,5 евро, но е слаб. Причината е, че в световен мащаб има огромни нереализирани количества вино, а и реколтата от грозде поевтинява, коментира Коев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:25 | 13.09.22 г.
fallback