fallback

Фондовете още не знаят дали ще се стигне до национализация

Премиерът Борисов не е заел категорична позиция при днешната си среща с Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване

13:54 | 26.10.10 г. 7

Все още не е ясно какво ще бъде решението на правителството за бъдещето на професионалните пенсионни фондове, стана ясно на пресконференция на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО), на която бе дадена повече яснота относно срещата с премиера Бойко Борисов, която се е състояла днес.

Председателят на БАДДПО Никола Абаджиев обяви, че такава среща е била поискана от самата организация, за да бъде представена позицията на фондовете по планираната практическа национализация на индивидуалните партиди от професионалните фондове към общ солидарен фонд към Националния осигурителен институт. По време на срещата премиерът не е заел категорична позиция.

Изпълнителният директор на ПОК Доверие Даниела Петкова обясни, че на срещата представителите на фондовете са се опитали да опровергаят някои от твърденията, които са се завъртяли през последните дни. Сред тях е например това, че разходите на професионалните фондове възлизат на 20% от стойността на активите, а те всъщност са в размер на 0,77 на сто, посочи Петкова.

Нейното виждане е, че разходите дори ще продължат да намаляват дела си, тъй като активите се увеличават постепенно.

Тя посочи още, че не е имало няколко отлагания на старта на изплащането на ранните пенсии, а това се е случило само веднъж – през 2009 година.

Представителите на фондовете са показали на премиера, че доходността за периода от създаването им е положителна и са обяснили ползата на държавата от съществуването на професионални фондове с лични партиди.

Основната причина за съществуването на такива е фактът, че благодарение на тях се повишава събираемостта на всички осигуровки, тъй като професионалните и универсалните фондове са единствените, при които партидите са лични, което пък стимулира внасянето на средства в тях.

Според Даниела Петкова едва 17% от общо 230 хил. осигурени в такива фондове имат натрупано десетгодишно осигуряване. Тя посочи още, че фондовете са готови да започнат да изплащат пенсии от 1 януари, като плащанията „няма да бъдат в размер на 50 лв., както се твърди, а при някои хора ще бъдат далеч по-високи“.

„Всичко зависи от това кой колко е внасял“, посочи Петкова.

Тя обяви, че фондовете са били запознати с проекта за солидарен фонд към НОИ. В намеренията било предвидено пенсиите за категорийните работници да са срочни, т.е. да не са доживотни, каквито се предвиждат от ППФ.

В проекта на НОИ дори било предвидено плащаните пенсии да намаляват с 0,15% месечно и максимално намалението да стигне до 24% по време на срочната пенсия.

От БАДДПО посочват, че с интерес очакват утрешното заседание на Министерски съвет, когато трябва да стане окончателно ясна позицията на кабинета.

Всичко по темата може да прочетете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:27 | 10.09.22 г.
fallback