fallback

Т. Трайков: НОИ не е доказал, че може да управлява пари

Частните фондове работят напълно прозрачно и не съм убеден, че тази прозрачност трябва да се жертва, посочи министърът на икономиката

10:55 | 26.10.10 г. 8
Автор - снимка
Създател

Министърът на икономиката Трайчо Трайков направи интересен коментар на идеята за прехвърляне на средства от професионалните частни фондове към Националния осигурителен институт (НОИ).

Трайков посочи, че до момента НОИ не е доказал, че може да управлява пари, с което се противопостави на вижданията на социалния министър Тотю Младенов и премиера Бойко Борисов, че преминаването на парите от индивидуалните партиди в професионалните пенсионни фондове (ППФ) към нов, солидарен фонд към НОИ, е най-доброто решение в момента.

"Когато парите са недостатъчни на едно място, няма как да станат повече, ако се преместят на друго", каза той, цитиран от Dnes.bg.

Трайков отбеляза, че частните фондове работят напълно прозрачно – повечето публикуват данни за работата си на всеки шест месеца, други – на тримесечия, а някои от тях – даже всеки ден.

"Не съм убеден, че трябва да жертваме прозрачността, за да намалим разходите за управление", заяви министърът.

По думите му прехвърлянето на средства от фондовете към държавата цели те да се управляват по-евтино. Това обаче според него все още не е доказано и трябват още дискусии в кабинета.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:02 | 03.09.22 г.
fallback