fallback

Асоциация: Потребителите да сменят топлинния счетоводител без извънредни разходи

Предлагат промени в Закона за енергетиката, които ще засилят конкуренцията на пазара за топлинно счетоводство

12:19 | 25.10.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Държавата да създаде условия потребителите на топлинна енергия лесно да сменят топлинния си счетоводител, без да се налага да инвестират в нови уреди, настоява Асоциация "Активни потребители“.

Моментът е подходящ, защото предстои да се приемат от Народното събрание изменения в Закона за енергетиката, допълват от асоциацията.

През следващите две години изтича срокът на годност на повечето топломери и абонатите трябва да си купят и монтират нови измервателни устройства.

Така за първи път от 10 години абонатите ще имат възможност да сменят фирмата си за топлинно счетовоство, без да плащат допълнителни разходи за смяна на уредите. В момента абонатите на дадена сграда, които не са доволни от топлинния си счетоводител, не могат да сключат договор с друг, без всички домакинства да инвестират в нови устройства.

Промяната в закона, която "Активни потребители“ предлага, ще гарантира на клиентите, че в бъдеще няма да са "закрепостени" към дадена фирма, ако не са доволни от услугите й. На практика това означава да се осигури съвместимост на устройствата (софтуера, радиосигнала и т.н.) от различните фирми. Промяната трябва да доведе до реална конкуренция на пазара за топлинно счетоводство и подобряване качеството на услугите.

От асоциацията посочват още, че някои фирми за топлинно счетоводство вече предлагат дистанционно отчитане на показанията на топломерите, с което отпада проблемът с нереалните сметки и многократното им преизчисляване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:36 | 10.09.22 г.
fallback