fallback

Нови правила на СЗО ще ударят тютюнопроизводителите в България

Основното притеснение е, че сортовете Бърлей и Ориенталски ще бъдат обявени за добавки

17:39 | 22.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

Нова Рамкова конвенция за контрол на тютюна подготвя Световната здравна организация (СЗО). Документът, който ще бъде обсъден след месец в Уругвай, вече предизвика недоволството на милиони производители в цял свят, а ако се приеме, ще удари сериозно тютюнопроизводителите и в България.

СЗО предлага в цигарите да не се слагат добавки, различни от тютюн – например вкусове на шоколад, ванилия и т. н., за да не стават прекалено привлекателни.

България принципно приема това предложение, но производители у нас, както и членове на Международната асоциация на тютюнопроизводителите (МАТ), се притесняват, че сортовете Бърлей и Ориенталски, широко отглеждани в цял свят, включително и в България, ще бъдат обявени за добавки, какъвто е проектът на СЗО.

Защо сортовете Бърлей и Ориенталски се обявяват за добавки?

Според доц. Христо Бозуков, директор на пловдивския Институт по тютюн и тютюневите изделия, в основата на исканите промени стоят корпоративните интереси на четири държави. Това са Канада, Аржентина, Бразилия и Китай. "Тези страни произвеждат сорта Вирджиния и искат да го наложат с аргумента, че той е по-безвреден“, обяснява експерът.

"Няма доказателства, че сортът Вирджиния е по-безвреден. Напротив, той съдържа в голямо количество вредната съставка нитрозамин“, коментира доц. Бозуков. Според него намеренията на СЗО ще срещнат съпротивата на други 160 държави.

Експертът е категоричен, че сортовете Бърлей и Ориенталски са тютюни, а не добавки към цигарите.

По данни на МАТ бъдещата конвенция ще засегне 38 000 производители в България.

„Не подкрепяме забраната на сортовете Ориенталски и Бърлей, тъй като тя би довела до драстичен срив в тютюневия бранш в страната“, заяви Георги Ралчев, началник на отдел „Растениевъдство“ в Министерството на земеделието и храните.

България е подкрепила пълното премахване на вкусовете в тютюна, свързани с храна (канела, мента, шоколад).

„Искаме да се изработи списък, в който да се посочат съставките, допринасящи за привлекателността на цигарите. А това понятие е доста субективно“, коментира Ралчев.

На 8 ноември, седмица преди срещата в Уругвай, производители от различни държави ще предадат протестни петиции на правителствата си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:09 | 19.08.22 г.
fallback