fallback

Пенсионните дружества смятат, че Бойко Борисов е бил подведен

От БАДДПО никога не са инициирали удължаване на срока за изпълнението на задълженията на професионалните фондове

19:04 | 21.10.10 г. 19
Автор - снимка
Създател

В открито писмо до премиера Бойко Борисов, по повод решенията на Министерския съвет от вчера, във връзка с приемането на бюджета на държавното обществено осигуряване за 2011 г. и дебатите, свързани с тях, членовете на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО) настояват, че премиерът е бил подведен.

Те се обръщат към него с предложението в най-кратък срок и в удобно за него време да се проведе среща с техни представители.

Подвеждането, според БАДДПО, се състои в това, че вносителите на предложенията за прекратяване дейността на професионалните пенсионни фондове и прехвърлянето на техните активи в НОИ, не са информирали министър-председателя за няколко важни обстоятелства.

От една страна той не е бил уведомен правилно какво представляват тези фондове, как и от кого се управляват и на какви принципи се реализират техните задължения. Освен това той не бил информиран, че тези фондове, съгласно закона, са отделни юридически лица и техните средства са отделени от средствата на управляващите ги пенсионноосигурителни дружества.

Важно е и, че тези фондове нямат и не могат да извършват административни разходи, защото нямат собствено управление и администрация, както и че всички разходи, свързани с тяхната дейност, са за сметка на управляващите ги дружества. Освен това 100 % от доходността, получена от инвестициите на средствата на осигурените лица, постъпва в техните индивидуални партиди.

От БАДДПО посочват още, че средствата на тези фондове са разпределени и се намират в индивидуалните партиди на осигурените лица, които са избрали фонд, в който да се осигуряват, и имат съответен договор с него.

От асоциацията уточняват и, че БАДДПО и нейните членове никога не са били инициатори за удължаване на срока за изпълнението на задълженията на професионалните фондове. Според тях фондовете разполагат с нужните средства и имат пълната готовност да изплащат срочни пенсии в размери и критерии, определени в КСО.

Членовете на БАДДПО предупреждават, че със създаването на предлагания солидарен фонд и прехвърлянето на средствата на осигурените лица ще се намали до минимум личната заинтересованост и ще се разруши окончателно и без това разклатеното доверие към българската пенсионна система, което ще се отрази негативно на събираемостта на осигурителните вноски.

Според БАДДПО Бойко Борисов не е бил информиран и за редица възникващи от промяната въпроси, като например за какви права на осигурените лица професионалните пенсионни фондове трябва да предоставят срочни пенсии. Не става ясно и дали държавата, и съответно НОИ, ще носи отговорност за правата, натрупани от осигурените лица работещи при І и ІІ категория труд ,преди създаването на професионалните пенсионни фондове през 2000 г.

Засега няма яснота и за това дали е възможно и как може да се извърши прехвърлянето на активите на професионалните пенсионни фондове в предлагания солидарен фонд, както и дали могат да се отнемат правата и средствата на осигурените лица и на техните наследници.

От асоциацията посочват още, че не може да се определи размера на средствата, които могат да постъпят в НОИ. Не е ясно и как с тези средства, които в най-добрия случай ще са в размера, който е в професионалните фондове, ще се гарантира ранното пенсиониране и адекватните пенсии на работилите при условията на І и ІІ категории труд.

От БАДДПО напомнят, че до този момент не са получили отговор на писмото си от 15 октомври, с което са изразили становището си относно обсъжданите в Националния съвет за тристранно сътрудничество и публикувани в средствата за масова информация предложения за промени в пенсионната система, свързани с дейността на професионалните пенсионни фондове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:17 | 11.09.22 г.
fallback