fallback

Приеха на първо четене вдигането на акцизите на бензина и дългите цигари

С измененията в закона се предвижда и повишаване на цената на рязания тютюн

17:54 | 21.10.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Да се повишат акцизните ставки върху бензина, дизела и керосина, за да достигнат минималните равнища за ЕС. Това решиха днес депутатите, които приеха на първо четене промени в Закона за акцизите и данъчните складове, съобщи БТА.

Така за бензина поскъпването ще е от 685 на 710 лв. за 1000 литра, а за дизела и керосина - от 600 на 615 лева. Страната ни е поела ангажимент да се достигне минималният акциз за ЕС не по-късно от 1 януари 2013 г.

Народните представители решиха още всяка цигара, която без филтъра е по-дълга от 8 сантиметра, но е под 11 сантиметра, да се облага с акциз като за две цигари. Досега цигарите се брояха като две, ако без филтър и мундщук са от 9 до 18 сантиметра.

С измененията в закона се предвижда и повишаване на цената на тютюна за пушене, който ще се облага като фино нарязан тютюн. Това ще стане чрез разширяване на определението за фино нарязан тютюн - за такъв вече ще се смята тютюнът, при който частиците имат широчина на нарязване по-малка от 1,5 мм, а не както е досега - по-малка от 1 мм. В резултат на това акцизът върху рязания тютюн става от 100 на 152 лева на килограм.

Заместник-министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че не очаква увеличаването на акциза на рязания тютюн да увеличи контрабандата на тази стока. Идеята е да се уеднакви акцизът на рязан тютюн със ставката за цигарите.

По думите на Горанов по принцип акцизите върху тютюна нямат за цел да пълнят бюджета, а да ограничат пушенето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:27 | 10.09.22 г.
fallback