fallback

Георги Ангелов: Национализацията на пенсионни фондове не е реформа, а кърпене

Превръщаме се в страна от третия свят с мярка, която беше приложена преди години и от Аржентина

12:58 | 21.10.10 г. 9

Георги Ангелов. Снимка: Личен архив

Национализацията на професионалните пенсиони фондове не е реформа, а закърпване на положението за 3-4 години, каза за Investor.bg Георги Ангелов, главен икономист в Институт Отворено общество.

Това ни превръща в страна от третия свят, след като подобна национализация на пенсионни средства бе направена преди време от Аржентина, сподели анализаторът.

Възниква и въпросът доколко това е законно, тъй като това са средства по лични партиди на осигурените, както и дали целта на правителството не е да използва тези пари за покупка на ДЦК, за да се финансира за няколко месеца, пита икономистът.

"Също така някои миньори са внасяли 10 години в професионален пенсионен фонд, други са внасяли 1-2 години – и всички искат да се пенсионират много по-рано, отколкото е заложено. Ясно е че натрупаните средства в професионалните пенсионни фондове не могат да стигнат за пълно покриване на ранните пенсии на всички (дори технически, няма как да внасяш една година за пенсии, а да получаваш 11 години ранна пенсия). Но правителството е намерило решение – ще национализира професионалните фондове", заявява в блога си Ангелов.

"Тук възниква, обаче, много интересен въпрос – полицаите въобще не са внасяли в никакъв фонд вноска за ранно пенсиониране (нито в държавен, нито в частен). Обаче те също се пенсионират рано. Какво ли ще национализира правителството, за да плати ранните пенсии на полицаите?

И при военните е същото и за тях няма натрупани средства. За тях какво ще национализираме? А за следователите и други подобни групи?

Трябва нещо да се национализира, очевидно това е единственото решение, което правителството е в състояние да измисли. Ами и други стотици хиляди хора се пенсионират преди пенсионна възраст. А за техните ранни пенсии какво да национализираме? И въобще, ще има ли толкова неща за национализиране, ако тръгнем по този път, да решаваме всеки бюджетен проблем с национализация?", обобщава Ангелов.  

"Отново питам, защо ни е премиер и правителство? Ясно е, че има диктатура на синдикатите. Нека се запише в конституцията, че всяко писмено становище на синдикатите става автоматично закон. Защо са ни правителство и парламент, които само подпечатват малоумните предложения на синдикатите?", пита икономистът, коментирайки думите на премиера Бойко Борисов "Така искат и синдикатите и са ми го дали писмено"

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:01 | 09.09.22 г.
fallback