fallback

Росатом: До 25 октомври ще доставим резервни части за шести блок на АЕЦ Козлодуй

Възможно е частите за реактора да бъдат тук още утре, проучва се въпросът за доставка с въздушен транспорт

17:05 | 20.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

Росатом има готовност да достави необходимото оборудване за възобновяване на работата на шести блок на АЕЦ Козлодуй в най-кратки срокове, се казва в официално съобщение на руската държавна корпорация.

Генералният директор на Росатом Сергей Кириенко е дал указания да се организира доставката още до края на тази седмица.

Ръководството на Росатом е убедило Федералната служба по технически и експортен контрол на Русия да издаде лиценз за изнасяне на оборудването за българските си партньори за едно денонощие (нормативният срок за издаване на лиценз е до 1 месец).

Бързите действия ще позволят към монтажа на оборудването на АЕЦ Козлодуй да се пристъпи още в понеделник, 25 октомври.

По оценка на руските специалисти монтажът на съответните тръби на защитната система на ядрения реактор ще продължи една седмица. При благоприятно развитие на нещата всички технологични операции биха могли да приключат до началото на ноември, се казва още в съобщението на Росатом.

В момента по допълнителни указания на Сергей Кириенко се проучва въпросът за доставка на необходимите елементи за реактора чрез въздушен транспорт. Ако тази възможност се осъществи, то частите за реактора ще бъдат доставени три дни по-рано, т.е възможно е това да стане още утре.

Вчера министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков съобщи, че плановият ремонт на шести блок на АЕЦ Козлодуй ще се забави с около две седмици поради открит дефект в елементи на защитната система на реактора.

Трайков коментира, че по всяка вероятност износът на електроенергия до края на годината ще падне с две трети от планирания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:10 | 23.08.22 г.
fallback