fallback

ДП РАО ще иска лиценз за управление на спрените блокове 1 и 2 на АЕЦ Козлодуй

Тази перспектива е включена в ангажиментите на България по договора за присъединяване към ЕС

16:28 | 19.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци” (ДП РАО) може да получи лиценз от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) за управление на излезлите от експлоатация блокове 1 и 2 на АЕЦ Козлодуй, като съоръжения за радиоактивни отпадъци.

Това стана възможно, след като Управителният съвет на фонд „Радиоактивни отпадъци” гласува предоставянето на 2,7 млн. лева на ДП РАО в изпълнение на Постановление на Министерски съвет (МС) от 13 октомври 2010 г., съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката.

Допълнително отпуснатите средства ще бъдат използвани за изпълнение на Решение 839 на МС от декември 2008 г., според което блокове 1 и 2 на атомната електроцентрала се обявяват за съоръжения за управление на радиоактивни отпадъци и се предоставят за управление на ДП РАО. Тази перспектива е включена и в ангажиментите на България по договора за присъединяване към ЕС.

Постановлението на МС от 13 октомври 2010 г. за предоставянето на допълнителни средства за разходи, свързани с финансирането на ДП РАО и решението на УС на Фонд „Радиоактивни отпадъци”, са предпоставка структурирането на единната национална система по управление на радиоактивни отпадъци да бъде успешно завършено, посочват от министерството.

Практическите дейности по извеждане от експлоатация на спрените блокове на АЕЦ Козлодуй могат да започнат след като ДП РАО получи съответния лиценз от АЯР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:18 | 13.09.22 г.
fallback