fallback

Преглед на печата за 19 октомври

08:23 | 19.10.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

НЕК търсил нов заем за "Цанков камък"

в. Дневник

Нов заем за струващия 460 млн. евро проект за хидровъзела "Цанков камък" смята да тегли "Националната електрическа компания" (НЕК). Това съобщи Mediapool, като цитира изпълнителния директор на държавното дружество Красимир Първанов.

Причината за кредита са просрочени плащания към изпълнителя на проекта – австрийската "Алпине Бау", която е заплашила НЕК, че ще заведе съдебен иск за дължимите суми. В същото време държавната компания и принципалът й - Министерството на икономиката, енергетиката и туризма - водят преговори, включително на политическо ниво, с изпълнителя за намаляване на вече договореното оскъпяване на проекта.

В България имало по-малко висшисти отколкото в Европа

в. Новинар

България сериозно изостава от средноевропейските стойности по дял на хората с висше образование, заяви в интервю за "Фокус" Людмила Векова от Българската стопанска камара. Към 2009 г. 26,9 процента от младите хора в Европейския съюз са завършили висше образование, в страната ни процентът на висшистите е 25,2.

През последните години се забелязва спад на икономически активните хора и на заетите с по-ниско образование. В същото време има нарастване на дела на заетите със средно и висше образование.

Фермерите ни с помощи като в ЕС

в. Стандарт

България ще настоява за изравняване на помощите, които взимат родните фермери, с тези на земеделците от старите страни членки на Евросъюза. Това е част от позицията на страната ни за реформата на Общата селскостопанска политика (ОСП), която ще започне да се обсъжда официално в средата на ноември. Дотогава правителството и българските евродепутати ще събират мнението на фермери и предприемачи за начина, по който трябва да се изменят правилата на ОСП. 

Напукването на част от "Люлин" било технологично и очаквано

в. Дневник

 

Пукнатините на пътния възел "Даскалово" на магистрала "Люлин", за които граждани алармираха през почивните дни, са технологични, съобщи агенцията "Пътна инфраструктура". 

В участъците на появилите се пукнатини в асфалта са предвидени специални фуги, които компенсират сезонното топлинно разширение и свиване на мостовете, уточниха оттам. По график общо 260-те фуги трябва да бъдат монтирани през ноември или през 2011 г. в зависимост от метеорологичните условия.

Фирма взела с измами 405 000 лв. от АЕЦ "Козлодуй"

в. Сега

Врачанската фирма "Славейко Маев - Изола РМ" е измамила 7 пъти АЕЦ "Козлодуй" с фалшив сертификат за качество и е спечелила по този начин обществени поръчки за близо половин милион лева, стана ясно от решение на КЗК.

Антимонополната комисия наказва дружеството само с 5295 лв. глоба, а окръжната прокуратура в "Козлодуй" не е намерила основания за почване на досъдебно производство. По закон в такива случаи КЗК може да наложи глоба до 10% от оборота на фирмата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:59 | 12.09.22 г.
fallback