fallback

Преструктурирането на Енергийния холдинг – от 2011 г.

Крайната цена на хидровъзела „Цанков камък“ ще бъде 450-500 млн. евро, съобщи министър Трайчо Трайков

17:07 | 18.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

Преструктурирането на Български енергиен холдниг (БЕХ) ще приключи до края на годината, коментира днес пред журналисти министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. Първоначалният замисъл беше това да стане до средата на годината, а през май министърът съобщи, че енергийните дружества от БЕХ първоначално ще работят самостоятелно, докато се формират новите структури.

Сега Трайчо Трайков обясни, че преструктурирането ще е съобразено с последните изисквания на ЕК в областта на енергетиката и ще се цели повишаване ефективността на работата на дружествата. От думите му стана ясно, че засега е сигурно само, че Електроенергийният системен оператор (ЕСО) ще бъде самостоятелен, т.е. извън БЕХ и Националната електрическа компания (НЕК).

Крайната цена на хидровъзела „Цанков камък“ ще бъде 450-500 млн. евро, сега се правят последни изчисления, каза още министър Трайков.

Средствата за основния изпълнител „Алпине Бау” ще бъдат около 380 млн. евро, а останалата част от сумата представлява разходите на НЕК. Водят се преговори за намаляване с около 10 млн. евро на сумата, която „Алпине Бау” иска като добавка към цената над базовата във връзка с инфлацията, отбеляза Трайков. Частта от надбавката, която е останало да се заплаща, е около 30 млн. евро. 

Днес стана ясно още, че премиерът Бойко Борисов е разговарял с представители на фирма „Алпине Бау”, като в срещата са участвали и министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков и изпълнителният директор на НЕК ЕАД Красимир Първанов. На срещата е обсъждано именно намаляването на крайната цена с около 10 млн. евро.

Във връзка с журналистически въпрос Трайчо Трайков посочи още, че след два дни предстои Министерски съвет да утвърди новия състав на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Трайков допълни, че „ще има големи промени“, но не уточни дали те се отнасят и до председателя на държавния регулатор Ангел Семерджиев. Мнението на министъра е, че на комисията й е необходима „повече експертност“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:53 | 13.09.22 г.
fallback