fallback

Нона Караджова: Затварянето на ТЕЦ „Брикел“ няма алтернатива

Към момента няма официален отказ ТЕЦ-ът да бъде затворен, но не са започнали и подготвителни мероприятия за затварянето му

15:07 | 18.10.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Затварянето на ТЕЦ „Брикел“ няма алтернатива, стана ясно от думите на министъра на околната среда и водите Нона Караджова пред журналисти днес. Както стана ясно още през пролетта, ТЕЦ „Брикел“ и още няколко топлоелектрически централи не отговарят при работата си на екологичните изисквания на Европейския съюз.

Освен това ТЕЦ „Брикел“ вече е изчерпал и разрешените му за ползване до края на 2011 г. 20 хил. часа работа със сегашните инсталации.

Караджова потвърди, че министерството ще изисква замърсяващият ТЕЦ, чийто собственик е бизнесменът Христо Ковачки, да бъде затворен до края на октомври.

Тя поясни, че към момента няма официален отказ от собственика на ТЕЦ-а да бъде затворен, обаче не са започнали и подготвителни мероприятия за затварянето му, каквито би трябвало вече да има.

„Неприятно е“, че протестите на синдикатите във връзка със затварянето на ТЕЦ-а са насочени към правителството, а не към собственика, който отдавна знае за необходимостта от спазване на екологичните изисквания, посочи Караджова.

Тя каза още, че Министерството на труда и социалната политика обмисля вариант за алтернативна заетост на част от работещите в ТЕЦ „Брикел“, които скоро ще останат без работа, като например да се включат в рекултивацията на нарушени минни терени в региона.

На въпрос на Investor.bg във връзка с евентуално строителство на нови сероочистващи инсталации в „Брикел“, за каквито беше официално съобщено, че Ковачки е поел ангажимент за в бъдеще, Караджова посочи, че министерството подкрепя всяка такава инициатива, но дотогава сегашните инсталации би трябвало да са затворени, тъй като не отговарят на екологичните изисквания. Тя допълни, че другият вариант е да се закупят евентуално допълнителни квоти за вредни емисии, които биха стрували около 100 хил. лв., каквито Ковачки е заявил, че няма възможност да закупи.

Караджова допълни, че не й е известно Ковачки да е внесъл банкова гаранция за започване на изграждането на сероочистващи инсталации в ТЕЦ „Брикел“, какъвто ангажимент той беше поел преди седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:26 | 11.09.22 г.
fallback