fallback

Младенов: Да се увеличи гратисният период за пенсия на категорийните работници

Това ще струва 18 млн. лв. допълнително от бюджета на Държавното обществено осигуряване

12:44 | 18.10.10 г.

Най-разумното решение е да се увеличи гратисният период за пенсиониране на категорийните работници през НОИ с една година, каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, цитиран от БТА.

Пенсионирането на категорийните работници остана единствената проблемна точка по визията за пенсионна реформа. Увеличаването на гратисния период ще струва 18 млн. лв. допълнително от бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО), каза Младенов.

Той допълни, че през този едногодишен период правителството, синдикатите и работодателите трябва да намерят най-доброто решение за гарантиране на ранното пенсиониране на хората. По думите му решението трябва да бъде добро както за НОИ, така и за хората, бизнеса и фондовете.

Според сега действащото законодателство гратисният период за ранно пенсиониране на категорийните работници изтича до края на тази година. От следващата те трябваше да получават пенсии от професионалните фондове.

Досега съгласие има по увеличаването на осигурителната вноска с 1,8 процентни пункта от догодина и по отлагането във времето на увеличаването на осигурителния стаж. Спорен остава единствено въпросът с категорийните работници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:28 | 11.09.22 г.
fallback