fallback

Преглед на печата за 16 октомври

08:39 | 16.10.10 г. 1

ГЕРБ иска да закрие 150 общини преди изборите в. Сега

Закриване на 150 общини с малка субсидия от бюджета, съкращаване на администрации и окрупняване на областните управи в навечерието на местните избори догодина кроят управляващите. Това стана ясно по време на годишната среща на Националното сдружение на общините в България в Албена.

Кметовете очакваха от шефа на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова да им каже какви възможности ще им даде Бюджет 2011 за събирането на повече собствени приходи от данъци. Това беше обещано на местните власти преди няколко месеца, когато управляващите заявиха, че ще пишат нов Закон за местните данъци и такси и от догодина на общините може да се преотстъпят някои налози.

"Марина Диневи" се надява на община Несебър за узаконяване в. Сега

За постройките на яхтеното пристанище на "Марина Диневи", които все още не са узаконени, собствениците се надяват на вратичка в закона, за да получат акт 16. Това стана ясно вчера от изявление на бизнесмена Йордан Динев по bTV. Той се изказва дни след като Дирекцията за национален строителен контрол започна проверка за законността на административните постройки край яхтеното пристанище и временно спря водата и тока на постройките заради липса на акт 16.

"Става въпрос за три самостоятелни сгради - хотел, заведение и административна част, а не за една обща сграда. И всяка една от тях е категорично под 5 хил. кв. м", каза Динев. Според Закона за устройство на територията сгради с такава разгъната площ се водят за строеж от четвърта категория, чието узаконяване става чрез удостоверение за ползване, издавано от общината, а не чрез акт 16. Именно затова Динев смята, че марината има всички нужни документи.

Областните администрации може да останат шест в. Дневник

В Съвета по децентрализация на държавното управление са обсъждани три възможности за броя на областните администрации. Това каза в Добрич министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев. В единия от вариантите броят на администрациите се запазва на 28, докато другите два сценария предвиждат намаляване наполовина и дори да останат само шест, колкото са районите на планиране.

Позицията на министър Дончев също е, че областните администрации трябва да са по-малко. Той не ги смята за изкуствени структури, но е убеден, че отговорностите им не съответстват на техните възможности.

Кантори масово отказват служебна защита в. Новинар

1,4 млн. лева. Толкова са задълженията на държавата към служебните адвокати. Над 50 на сто от служебните защитници пък вече няма да участват в дела. Така се стига до частично блокиране на съдебната система, обясниха от Висшия адвокатски съюз. Ще бъдат отказани защитници само по новите дела, уточниха те.

6 години Аванта за Банев в. Стандарт

Двойна аванта е изкарал от плажовете на "Русалка" милионерът Николай Банев. Освен че събираше незаконно такса за паркинг с бариера, която спира достъпа до морето, той не е плащал и концесия. Става въпрос за сериозни загуби за хазната. Банев не е наел нито един от двата плажа край "Русалка". Този в рамките на курорта му обаче е ползван от летовниците. Липсата на достъп до него е отказала други кандидати. Никой не е пожелал и съседния плаж, защото заради бариерата дотам може да се стигне само пеша.

От 2003 до 2009 година не е платен нито лев за два толкова атрактивни плажа, потвърди пред "Стандарт" зам.-министърът на регионалното развитие Екатерина Захариева. "Държавата ми искаше концесия за 4,5 дка плаж, а той реално е 1,8 дка. При това 36 000 лева на година. Затова отказах. От тази година обаче имам подписан договор за 5 г. напред", коментира Банев.

Режат “черния списък” по САПАРД в. Стандарт

Част от фирмите, записани в така наречения черен списък по САПАРД, ще бъдат извадени от него следващата седмица. Това съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов при посещението си в Силистра. В него в момента са близо 100 компании, за които се смята, че са направили умишлени нарушения в проектите си по предприсъединителната програма. Министърът обаче не съобщи кои ще се компаниите, които ще излязат от забранителната листа, и отказа да даде повече подробности за решението. Той подчерта, че аграрният сектор е единственият, който бележи ръст в условията на криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:02 | 21.08.22 г.
fallback