fallback

88% от застрахователите вече са обявили реалните си собственици

При инвестиционните посредници процентът е 85%, а при пенсионните компании 100%

14:02 | 14.10.10 г.

30 застрахователи, или 88% от всички, са подали информация за реалните собственици на над 5% в капитала им. Общо застрахователите са 34. От 350 застрахователни брокери около 120 не са подали изисканата информация, съобщи КФН.

"В момента се извършва проверка на постъпилите документи, като в случай на необходимост, съответният заместник-председател изисква допълнителна информация или документи. Дружествата съответно разполагат със срок не по-дълъг от един месец за отстраняване на непълноти или подаване на допълнителна информация", съобщават от КФН.

По отношение на задължените лица, които не са изпълнили изискванията на закона, ще се прилагат съответните принудителни административни мерки, уточняват от регулатора.

След приключването на процедурата по разкриване на информацията тя ще бъде публично оповестена.

На 4 август тази година КФН прие образец на декларация относно разкриване на действителните собственици на съответните поднадзорни лица. Тя е във връзка с изискване в промените в Закона за Комисията за финансов надзор, като крайният срок е изтекъл в средата на септември.

В областа на капиталовия пазар са задължени да подават въпросната информация 58 инвестиционни посредници и 37 управляващи дружества. Към момента в КФН са изпълнили задължението си 85 %, от тях, тоест от всичките 95 задължени лица, подалите информация са 80.

В областта на доброволното здравнотоосигуряване 90% от дружествата са разкрили реалните си собсвеници, като от 20 компании 2 не са подали необходимата информация.

В областта на пенсионното осигуряване всичките 9 лицензирани пенсионни дружества в определения срок са предоставили списъци за действителните собственици и декларации с информация за тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:20 | 10.09.22 г.
fallback