fallback

A.T. Kearney: Сивата икономика в България е 37,7% от БВП

Увеличаването на електронните разплащания с 10 на сто би свило сивата икономика с 5%, смятат експерти

11:02 | 14.10.10 г. 2

Сивата икономика заема 37,7% от Брутния вътрешен продукт /БВП/ на България, сочи проучване на консултантската компания "A.T. Kearney", поръчано от Visa Европа, съобщи БТА.

Това означава, че за първото полугодие на 2010 г. сивият сектор у нас е малко над 31 млрд. лева, показва проучването, представено днес на форума "Електронни разплащания срещу сивата икономика", организирано от Visa Европа.

Участниците в конференцията предлагат разплащанията на работните заплати и всеки вид трудово възнаграждение да става само по електронен път, което според тях ще ограничи сивата икономика.

Предлага се всяко плащане на стойност над 1500 лева да става само като безналична транзакция. По същия начин да се плащат и всички публични услуги в общинските и държавните ведомства, в болниците, пощите, клиентските офиси на компаниите и други.

Предлагат се промени в законодателството, които да изравнят ползите за физически лица и фирми при плащане в брой или с банкова карта. Предложението е това да стане с намаляване на ДДС за стоките, плащани по електронен път.

Увеличаването на електронните разплащания с 10 на сто би свило сивата икономика с 5%, което само за първата половина на 2010 г. би донесло за държавата хазна над 1,5 млрд. лв., смятат участници във форума.

През тази година и през 2011-а се очаква ръст в дела на сивата икономика в Европа най-вече в строителството и туризма, заради увеличението на данъчните ставки, посочиха участници в конференцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:34 | 14.09.22 г.
fallback