fallback

157 общини са завишили неоправдано такса "смет"

Кметовете са длъжни да оптимизират събирането на отпадъците, заяви зам.-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева

18:00 | 12.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

157 общини в България събират неоправдано по-висока такса "смет", отколкото изразходват за управление на отпадъците, показва анализ на Министерството на околната среда и водите. Това съобщи в Русе заместник-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева, цитирана от БТА. 

Няма никакво основание за твърдението на кметовете на две трети от общините, че е необходимо таксата да се повиши. Често тези постъпления се изразходват за решаване на други проблеми, което е нарушение на законите, каза Манева.

Според анализа фирмите, които обслужват общините за събиране, транспортиране и депониране на битовите отпадъци, получават много по-големи възнаграждения, отколкото действително заслужават, каза заместник-министърът.

Обслужващите фирми превозват много по-малко отпадъци до депата, отколкото отчитат, каза още Манева. Задължение на общините е да оптимизират курсовете и да наблюдават прецизно събраните количества. Ако това се спазва, таксата "смет" може да бъде намалена или парите да се ползват за развитие на процеса, например чрез сепариращи инсталации за отделяне на полезните суровини от отпадъците.

Евдокия Манева съобщи още, че няма следи от замърсяването в Унгария в българските дунавски води. Има доказателства, че тежките метали ще се отложат бързо в дънните утайки преди българския участък на река Дунав и може да се очаква единствено изменение на киселинността при наличие на разтворени алкални вещества. Продължава всекидневното измерване на дунавските води, рибите също ще бъдат наблюдавани, допълни заместник-министърът.

Манева бе в Русе за работна среща с кметовете от областите Разград, Силистра и Русе. На срещата са обсъдени проблеми, свързани с привеждането на сметищата в съответствие с екологичните изисквания и промените в Закона за управление на отпадъците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:57 | 11.09.22 г.
fallback