fallback

Таксата за възстановяване на тока ще бъде еднаква за цялата страна

ДКЕВР е взела решение за връщане на предишния размер такси за включване на тока от страна на ЧЕЗ България, които бяха удвоени

16:32 | 12.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

Таксите за възстановяване на електрозахранването след спирането му заради забавено плащане на сметките от абонати трябва да са еднакви и за трите електроразпределителни дружества, заяви днес председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

Той отбеляза, че ДКЕВР е взела решение за връщане на предишния размер такси за включване на тока от страна на ЧЕЗ България, които напоследък бяха удвоени.

Това стана, след като ЧЕЗ спечели дело пред Върховния административен съд (ВАС) срещу решение на ДКЕВР от 2008 г. за намаляване на цените на тези услуги, след което дружеството отново ги повиши и сега цената за повторно включване на електрозахранването за стандартна услуга е почти 40 лв., а за експресна услуга – близо 80 лв. Решението на ДКЕВР от 2008 г. беше, че въпросните цени трябва да бъдат съответно 19 лв. и 38 лв., което сега държавният регулатор потвърди.

Съобразихме се с решението на ВАС, изискахме още информация от дружествата и не открихме причина да се налагат по-високи такси, коментира сега Семерджиев, цитиран от БТА. Другите две ЕРП-та в страната - ЕВН България и Е.ОН България, не е необходимо да намаляват таксите за възстановяване на тока, тъй като те са около два пъти по-ниски от тези на ЧЕЗ.

По-рано днес ДКЕВР е връчила наказателни постановления на електроразпределителните дружества за извършени нарушения, като с най-много нарушения е ЧЕЗ България. Размерът на глобите предстои да бъде определен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:28 | 14.09.22 г.
fallback