fallback

Преглед на печата за 9 октомври

08:27 | 09.10.10 г. 3
Автор - снимка
Създател

Правителството застопори прага на бедност на 211 лв. в. Сега

Линията на бедност и за 2011 г. ще бъде определена на 211 лв., колкото е и тази година, става ясно от проект на постановление на правителството. Задържането й е резултат от решение на управляващите за промяна на методиката, по която се определя тя, установи "Сега".

От 2006 г. прагът на бедност се изчислява като 60% от средния медианен разход на домакинствата. Това са разходите им за храна, стоки и услуги от първа необходимост, изчислени от НСИ. По този начин би трябвало линията на бедност догодина да бъде 230.62 лв. От социалното министерство обаче са преценили, че за 2011 г. на хората ще им стигат и 55% от средния медианен доход за покриване на минимални жизнени потребности от храна,облекло, обувки, отопление и поддържане на жилището, здравеопазване, транспорт, съобщения и др.

Свикаха кризисен щаб за “Тракия” в. Стандарт

Вестта за запора на сметките на Холдинг "Пътища" притесни хората, отговорни за строежа на магистрала "Тракия". Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев веднага свика кризисен щаб, научи "Стандарт". Експерти и юристи умуваха застрашено ли е изпълнението на отсечката Ямбол-Карнобат, след като фирми от консорциума, който я строи, са със запорирани сметки или във фалит.

В сдружението, избрано чрез търг, влизат Холдинг "Пътища" и "Мостстрой" заедно с още няколко дружества на Васил Божков, "Галчев инженеринг груп" АД, хасковската АБ на Станимир Милев и "Пътинженерингстрой-Т"-Търговище.

ГЕРБ слага преграда за хиляди съдебни дела в. Сега

Десетки хиляди съдебни дела, които сега всеки може да води, ще станат невъзможни, ако бъдат приети предлаганите от управляващите промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК).

Управляващите обаче предлагат до трета инстанция да не стигат никога и по никакъв повод всички искове за издръжка, брачните искове и исковете за парични вземания до 10 000 лв. Ограничение се въвежда и за всички вещни искове с данъчна оценка на имота до 50 000 лв. и исковете за парични вземания по търговски дела до 30 000 лв. В забранителния списък попадат и част от делата по закона за собствеността и ползването на земеделски земи и по закона за възстановяване на собствеността върху горите и земите от горския фонд.

Регионални медии готвят протест заради увеличени такси на пощите в. Дневник

Българската асоциация на регионалните медии остро протестира срещу липсата на държавни регулации за защита на свободата на словото и организира протест срещу нови тарифи на пощите. Това става ясно от протестно писмо на организацията, адресирано до президента, премиера, председателя на парламента, министъра на транспорта и съобщенията и директор на "Български пощи".

В проектите за договори с "Български пощи" ЕАД по абонаментната кампания за 2011 г. неоправдано са повишени в полза на пощите процентът на остъпката за абонамента и разпространението, цената за рекламните вложки, убийствено са удължени сроковете за превеждане на сумите от абонамента от пощите към вестниците, смятат представителите на регионалните медии.

Удължават договора за АЕЦ "Белене" в. Стандарт

До понеделник договорът между НЕК и "Атомстройекспорт" за строежа на АЕЦ "Белене", който изтече на 30 септември, вероятно ще бъде удължен с 6 месеца, твърдят източници на "Стандарт".

От българската компания заявиха, че споразумение още не е подписано, но процесът върви. От централата на "Атомстройекспорт" в Москва пък заявиха, че вероятно в началото на другата седмица ще има конкретни резултати.  

Ангела Меркел получава орден "Стара планина" и почетното звание на Русенския университет в. Дневник

Германският канцлер Ангела Меркел ще получи почетното звание "Доктор хонорис кауза" на Русенския университет "Ангел Кънчев" на тържествена церемония на 11 октомври в София, съобщи немското посолство.

Канцлерът на Германия идва в София по покана на българския премиер Бойко Борисов. В програмата на посещението са предвидени разговори и с президента Георги Първанов. Той ще я удостои с орден "Стара планина" с лента за особено големия й принос за развитието на българо-германските отношения и за изключителните й заслуги за присъединяването на България към ЕС, както и за разрешаване на случая с българските медици в Либия и за завръщането им в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:27 | 05.09.22 г.
fallback