fallback

Над 15 хил. протестираха срещу пенсионната реформа

Синдикатите са категорични, че търсенето на пряка връзка между повишението на осигурителната вноска и разширяването на сивата икономика е абсурд

17:39 | 07.10.10 г. 2
Автор - снимка
Създател

Протестът на синдикатите, който се проведе днес, събра 15 хил. души, съобщава Dnes.bg. По време на него бяха отправени призиви към премиера Бойко Борисов да остане твърд в позицията си по въпроса за увеличението на осигуровките с три процентни пункта.

Синдикалните лидери са категорични, че позицията на работодателските организации, че увеличаването на осигуровките ще предизвика ръст на сивата икономика, съкращения и намаляване на заплати не е основателна.

Според синдикалните разчети увеличението от 3 на сто ще натовари бизнеса с 1,80 лв. на всеки 100 лв. заплата. Работниците и служителите ще платят 1,20 лв., което те осъзнато приемат като "едно необходимо зло", се казва в декларация на КНСБ и КТ Подкрепа, разпространена днес.

"Ако някой декларира, че когато данъците и вноските не му харесват, няма да ги плаща, това е простичко казано публична заявка за закононарушение и кандидатура за съответните законови санкции", посочват от двата синдиката.

Сред лозунгите на днешния протест бяха "Искаме правата си. Искаме парите си!", "Господа управляващи, кризата ще отмине, хората ще останат, помислете за тях!", "Не искаме доживотен труд за мизерни пенсии!", "Не на геноцида, върнете ни надеждата, не търпим повече бедност!".

От името на участниците в шествието в Министерския съвет бе връчена декларация до премиера Бойко Борисов, като в нея се казва, че 10 години след старта на пенсионната реформа през 2000 г. българските работници и служители са понесли огромно увеличение на осигурителния стаж и възраст. В същото време три поредни правителства безусловно са намалявали осигурителната вноска за пенсия от 32 на 16%.

"По този начин 13 милиарда лева приходи са били подарени на бизнеса. Днес той чертае апокалиптични картини", пише още в документа.

В него се посочва, че категоричната позиция на огромната част на хората на наемния труд, изразена в събраната подписка от над 200 000 души, е за оттегляне на проекта за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване и формирането на нови стратегически цели за реформата.

Според участниците в акцията основна цел е постигане на финансова стабилност на осигурителната система след увеличаване на осигурителната вноска с 3%; гарантиране на по-високи адекватни пенсии, така че до 2025 година да се достигне размер на пенсията, равен на 65% от личния осигурителен доход.

Синдикалистите призоваха министър-председателя Бойко Борисов да продължи да се държи все така мъжки. Те призоваха финансовият министър Симеон Дянков да вземе парите от "онези с големите палати", но да не бърка в джоба на българските работници.

От Подкрепа и КНСБ посочват, че иззетите от осигурителната система средства и предоставени на бизнеса чрез намаленията на вноските, са надминали 13 млрд. лева за изминалите 11 години. Но обещаните срещу това стотици хиляди нови работни места не се появиха, заетостта не нарасна скокообразно, сивата икономика обхваща устойчиво дял 35-40 процента, а по конкурентноспособност българският бизнес е "само" на 53 място.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:35 | 12.09.22 г.
fallback