fallback

Преглед на печата за 7 октомври

07:53 | 07.10.10 г. 2

Брюксел недоволства от договорки между България и Световната банка в. Сега

Брюксел е разтревожен, че София позволява на Световната банка (СБ) да се бърка в усвояването на европейските пари. Това стана ясно от срещата на министрите Росен Плевнелиев и Томислав Дончев с еврокомисаря по регионална политика Йоханес Хан вчера. Притесненията на ЕК са във връзка с меморандум, който бе подписан през август пред очите и с личното съдействие на еврокомисаря Кристалина Георгиева, независимо че подобни действия не влизат в правомощията й.

Меморандумът за разбирателство бе подписан през август от премиера Бойко Борисов и президента на СБ Робърт Зелик, чието посещение у нас бе планирано паралелно с това на доскорошния му заместник Кристалина Георгиева. Тогава властите обясниха, че целта на документа е експерти на СБ да окажат техническа помощ на страната ни с усвояването на еврофондовете, като например изготвяне на анализи и подготовка на проекти.

Армията разкри собствеността си - 8500 имота в. Сега

Собствеността на Министерството на отбраната възлиза на 8500 имота, които имат обща застроена разгърната площ от 3 500 000 кв.м. Тук влизат недвижимости от казарми и летища до магазини и гаражи. Информацията е изнесена в Бялата книга на отбраната, която предстои да бъде разгледана от правителството. Тя разглежда стратегическите планове на МО до 2014 г.

За този период хората на министър Аню Ангелов са решили, че имат необходимост и възможност да се освободят едва от 800 -900 имота с обща разгърната застроена площ от 400 000 кв.м.

Един от зам.-директорите на фонд "Земеделие" ще поеме управлението му в. Дневник

Един от заместник-директорите на Държавен фонд "Земеделие" ще поеме временно поста изпълняващ длъжността директор на фонда. Това стана ясно от изказване на земеделския министър Мирослав Найденов пред журналисти.

В момента фондът има петима зам. директори. Двама от тях- Мюхеттин Караоглан и Ангел Кинанов заемат постовете си още от предходното правителство, а с идването на новото бяха назначени и Драгомир Господинов и Светослав Симеонов. Преди около месец беше взето решение за увеличение на зам. директорите с още един и на мястото беше назначен Димитър Симеонов.

България може да се върне във въглеродната търговия чак през февруари в. Дневник

Държавата може да си върне акредитацията да търгува с въглеродни емисии през февруари, противно на прогнозите на правителството, че до края на тази година фирмите ще могат да се включат отново в търговията. Това съобщи днес зам.-министърът на околната среда Евдокия Манева. Причината е, че едва тогава ще се състои сесията на секретариата на Обединените нации по изменението на климата, на която ще бъде разгледано заявленето на България, каза тя.

Хотели и шивачи крият най-много осигуровки в. Стандарт

Всеки четвърти, който работи в хотел или ресторант, няма трудов договор. Така за него не се плащат данъци и осигуровки. Според проучване на Българската търговско-промишлена палата най-много без трудови договори работят заетите в хотелиерството и ресторантьорството - 25,7%. Следващите сектори, в които работниците не сключват трудови договори, са строителството - 22,9%, и производството на текстил и облекло - 21,4%. Тези данни са взети от членове на палатата, които принципно са представители на светлата икономика. Това означава, че в действителност цифрите за размера на сивия сектор са доста по-високи, коментира председателят на БТПП Цветан Симеонов.

Министерство на веселбата в. Стандарт

Митничарите си имат лично министерство. Но не на финансите, а на веселбата. То се намира в ивайловградското село Ставре Димитрово, което обаче го няма на картата. Митичното място е на брега на язовир "Ивайловград". Там, зад триметрови зидове, са приказните палати на митничари, служители на "Пътни такси и разрешителни", както и на бизнесмени от София и Свиленград. По документи 45-те вили не съществуват. Както и огромният дворец на братя Павлин и Николай Паришеви, на който величествено виси табела "Министерство на веселбата".

Тъй като вилите не съществуват за общината, собствениците им не плащат данъци и такси. Въпреки това обаче получават електричество от държавната компания НЕК, както и питейна вода.

Защитават влогове до 196 хил. лева в. Стандарт

Всички влогове до 196 хил. лева ще бъдат напълно гарантирани при евентуален фалит на банка. Това предвиждат промени в Закона за гарантиране на влоговете в банките, приети вчера от Министерски съвет. Промяната се прави заради нова директива на Европейския съюз за гарантиране на депозитите. До 31 декември 2010 г. всички държави в Евросъюза трябва да въведат фиксиран гарантиран размер на депозитите от 100 000 евро. Целта на това изискване е да бъдат избегнати пазарни нарушения поради прехвърляне на депозити от държави членки с по-малък размер на гаранцията в държави членки с по-висока защита на депозитите. Чрез въведения еднакъв размер на гаранцията ще се осигурят равни условия в рамките на вътрешния пазар. У нас сумата е приравнена на 196 хил. лв. Така защитата върху спестяванията на българите ще стане двойно по-голяма. До момента според закона напълно се изплащат при фалит на банка влогове до 100 хил. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:31 | 12.09.22 г.
fallback