fallback

ЕК: Не бива да спирате пенсионната реформа

Вдигането на осигуровките не бива да се използва за извинение за непровеждането на реформи, посочи Ищван Шекли

13:59 | 06.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

Обявеното вчера вдигане на осигуровките с три процентни пункта в никакъв случай не бива да се използва като оправдание за непровеждането на реформи в пенсионната система на България. Това посочи ръководителят на официалната делегация на Европейската комисия, пристигнала на двудневно посещение у нас Ищван Шекели.

Пенсионната реформа е един от най-важните приоритети в цяла Европа и в България тя не трябва да спира. Промени като например вдигането на възрастта за пенсиониране са необходими, посочи Шекели.

Мнението на Шекели обаче се различава от това на премиера Бойко Борисов, според когото не е необхдимо увеличаване на пенсионната възраст.

Пенсионната реформа има два аспекта - единят е въздействието й върху бюджета, а другият - влиянието й върху инвеститорите и направените инвестиции, коментира Шекели. Той добави, че вземането на решение за реформи в пенсионната система никога не е лесно, защото има възможни решения, които се конкурират помежду си и може да има натиск за някое от тях.

Вашето послание към външния свят трябва да бъде, че България е страна, която извършва структурни реформи, смята Шекели.

Мисията, ръководена от него, е първата, свързана с разширения надзор и с наблюдение на макроикономическите показатели за изпълнение на стратегията "Европа 2020".  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:53 | 12.09.22 г.
fallback