fallback

Парламентът одобри Стефан Константинов за здравен министър

Новият министър се обяви за увеличаване на заплатите на лекарите и „оптимизиране“ на броя на болниците

11:50 | 06.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

Народното събрание одобри кандидатурата на д-р Стефан Константинов за нов здравен министър. Общо 123-ма депутати подкрепиха кандидатурата, докато 58 се обявиха срещу нея. Въздържалите се при гласуването бяха общо 12.

Непосредствено преди гласуването Стефан Константинов представи своите виждания за развитието на здравната система в страната от парламентарната трибуна.

Той посочи, че въпросът за доплащането при лекуването на пациенти ще бъде поставен на дебат. Припомняме, че именно заради тази тема от кабинета бе отстранен предишният здравен министър Анна-Мария Борисова.

Новият здравен министър посочи, че това доплащане би могло да се въведе само в някои болници, но не и в най-големите такива. Според него в структуроопределящите болници не би трябвало да има доплащане, но пък те би трябвало да получават по-големи средства от държавата.

Константинов не посочи кои болници ще се разглеждат като структуроопределящи, тъй като тепърва трябвало да се дискутира този въпрос.

Позицията на Константинов е, че независимо къде искат да бъдат лекувани, здравно неосигурените лица би трябвало да доплащат за лечението си.

Министърът посочи, че трябва да се „оптимизира“ броят на болниците в страната, както и да се преразгледа въпросът дали личните лекари трябва да бъдат на разположение 24 часа, което на практика е трудно осъществимо, или вместо това през нощта и в почивните дни да има спешни центрове, в които да бъдат обслужвани всички пациенти.

Константинов се обяви за увеличаване работните заплати на лекарите, като посочи, че трябва да се предвиди по-високо твърдо възнаграждение, което да не зависи от броя на лекуваните пациенти.

Той заяви, че след края на кризата би трябвало да се отделят много повече средства в бюджета за здравеопазване, отколкото сега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:10 | 12.09.22 г.
fallback