fallback

Платени са 145 млн. лв. за подобряване капацитета на администрацията

Очаква се през следващите години трябва да бъдат реализирани повече проекти, финансирани с европейски средства

10:14 | 06.10.10 г.

Половината от договорените суми по Оперативна програма „Административен капацитет”(ОПАК) са изплатени, съобщиха от Министерството на финансите при откриването на информационната кампания за новите процедури по програмата.

Размерът на договорените средства надхвърля 145 млн. лв., като се очаква до края на годината той да достигне 180 млн. лв. или над половината от предвидените средства за целия програмен период, каза заместник-министърът на финансите Боряна Пенчева.

„Основен приоритет за нас е да запазим добрата бизнес среда в България и успешното усвояване на европейските средства е важен инструмент за постигането на тази цел”, допълни Пенчева. По думите й през следващите години трябва да бъдат реализирани възможно най-много проекти, финансирани с европейски средства.

През септември са открити четири нови процедури, насочени към държавната администрация. Първата е насочена към областните и общинските администрации. По нея могат да бъдат финансирани проекти на обща стойност 4,5 млн. лв.

Втората процедура има за цел подобряване на капацитета на държавната администрация чрез използване на добри практики от ЕС.Насочена е към централната, областната и общинската администрация. По нея могат да бъдат финансирани проекти на обща стойност 4,5 млн. лв.

Третата процедура също цели да повиши капацитета на държавната администрация, но в областта на човешките ресурси. Тя е на обща стойност 5 млн. лв.

Четвъртата процедура предоставя качествени електронни услуги на гражданите и бизнеса. Насочена е към централната, областната и общинската администрация и е на обща стойност 1 млн. лв.

Общият брой на откритите тази година процедури за набиране на проектни предложения по ОПАК е дванадесет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:37 | 12.09.22 г.
fallback