fallback

Борисов: НЗОК става публично дружество

Досега част от средствата за здравеопазване са отивали за плащане на пенсии, а това няма как да продължи, категоричен е премиерът

16:13 | 05.10.10 г. 2
Автор - снимка
Създател

Националната здравно-осигурителна каса ще стане публично дружество. Това заяви премиерът Бойко Борисов в началото на извънредното заседание на Националния съвет на Българския лекарски съюз, съобщава Dnes.bg.

Заместник финансовият министър (Владислав Горанов – бел. ред.), който е в касата, ще го извадя оттам, касата ще бъде публично дружество, зарече се Бойко Борисов.

В управлението й ще влязат повече лекари, пациенти и синдикати. Директорът на касата обаче ще продължи да се назначава от парламента. От думите на премиера стана ясно, че към днешна дата резервът на НЗОК е в БНБ.

“Нито една стотинка не е пипната, те не могат да бъдат пипани, защото такъв е законът”, каза Борисов.

“С парите за здраве тихомълком се плащат пенсии, защото намалиха пенсионните вноски. Повече не желая да бъда съучастник на нещо, което съм заварил, а понасям ударите за него”, обяви Борисов, визирайки поведението на предишното правителство.

Според Борисов не е случайно това, че преди да си тръгнат предишните управляващи са дали 900 млн. лв. за увеличаване на пенсиите. Премиерът потвърди, че очаква днес да бъде подписано споразумение между синдикатите и министъра на труда и социалната политика за вдигане на осигуровките с 3%, предаде БТА.

Има два варианта за пенсионната и здравната система, стана ясно от думите на Борисов, който присъства на събитието заедно с вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков. Единият вариант е запазване на статуквото, а другият - вдигане с 3% на пенсионната вноска.

Щом искате, парите за здраве, отиват за здраве, вдигаме пенсионната вноска с 3% и изчистваме системата, заяви Борисов. Той добави, че синдикатите са съгласни това да се случи. В заключение стана ясно, че ако парите за здраве бъдат увеличение, ще бъде увеличен и бюджетният дефицит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:31 | 11.09.22 г.
fallback