fallback

България ще изнася ток за Турция от края на октомври

Предстои НЕК да обяви търг за продажбата на ток на турския пазар, като досега интерес са заявили 12 фирми

21:18 | 04.10.10 г. 2
Автор - снимка
Създател

България може да започне износа на ток към Турция на 24 октомври, когато завършва синхронизацията на турската енергийна система към европейската, в това число и към българската енергийна мрежа. 

За това са се договорили министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и турският му колега Танер Йълдъз, който е на еднодневно работно посещение в София в рамките на турска правителствена делегация, предаде БТА.

От Министерството на икономиката, енергетиката и туризма посочват, че съобразно разчетите на Националната електрическа компания, страната ни може да предоставя на южната ни съседка около 150 мегавата електроенергия през ноември и декември и до 500 мегавата месечно от началото на 2011 г.

Предстои НЕК да обяви търг за продажба на ток на турския пазар. Интерес досега са заявили 12 фирми. Те трябва да разполагат с лицензи за износ на ток от България и за търговия с електроенергия на турския пазар.

Двамата министри са продължили разговорите си за изграждане на междусистемната газова връзка между България и Турция и представената от страната ни концепция за реализацията й като част от проекта "Набуко".

Изграждането на връзката съобразно спецификациите на "Набуко" има три важни предимства, е подчертал министър Трайков. Първо, по този начин можем заедно да кандидатстваме пред ЕК за предварително усвояване на част от отпуснатите за проекта 200 млн. евро по Плана за възстановяване.

От друга страна той смята, че по този начин се поставя символичното начало на реализацията на газопровода и се спестяват средства от изграждането на излишна дублираща тръба за междусистемна връзка.

От съществено значение е и възможността за доставки на регионалния пазар и достъпа до пазарите на Европа, е подчертал на срещата министър Трайков.

Министър Йълдъз е потвърдил желанието на Турция за ускоряване на работата по свързване на газовите системи на двете страни и се е ангажирал в кратки срокове да отговори на българското предложение за осъществяването му в рамките на проекта "Набуко".

Българският енергиен холдинг и Боташ ще разменят информация за прогнозните количества на доставяния газ за България, както и по отношение на технологичните условия, финансиране и източници на газовите доставки.

От Министерството на икономиката, енергетиката и туризма отбелязват, че изграждането на реверсивната връзка между България и Турция ще осигури възможност за доставки на природен газ за страната ни от Каспийския регион и Близкия изток. Това е един от вариантите за реална диверсификация на източниците и маршрутите за снабдяване на България с енергийни ресурси.

Очаква се дължината на тръбата на българска територия да е 76 км.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:03 | 11.09.22 г.
fallback