fallback

Първанов: Нужно е по-ефективно глобално финансово управление

Президентът подчерта необходимостта от по-добро финансово и икономическо управление по време на срещата на върха ЕС-Азия в Брюксел

20:08 | 04.10.10 г. 2
Автор - снимка
Създател

Президентът Георги Първанов призова за по-ефективно световно икономическо и финансово управление в своето изказване по време на Осмата среща на върха на лидерите на страните от Европейския съюз (ЕС) и Азия, предаде БТА.

Срещата се провежда днес и утре в Брюксел, като в нея ще вземат участие лидерите на 46 европейски и азиатски страни.

Пред тях Първанов е говорил за необходимостта от коренна промяна в подхода към темата, за съчетаването на новата финансова архитектура и регулации чрез ефективни икономически и социални политики и за недопускане използването на предишни, остарели подходи.

Според президента финансовата и икономическа криза от последните три години е показала драматичното изоставане на политическата воля и управление от процесите на глобализация.

Той смята, че създаването на нова регионална и глобална финансова архитектура и нов механизъм за координация на усилията ще промени до голяма степен исторически сложилите се отношения.

„Тези координирани усилия, нови механизми и ред са обаче само инструментариум. Фундаменталният проблем за мен е, че не можем и не бива да допуснем въвеждането на новата финансова архитектура, на този инструментариум, да се превърне в самоцел.”, допълни Първанов.

Той подчерта, че постигането на качествено нов, траен и устойчив модел на растеж и развитие трябва да бъде крайната цел, а инструментариумът трябва да е част от една нова споделена стратегия за регионално и глобално развитие.

Според българския президент не трябва да се допускат нова централизация и бюрократизация, а да се действа за налагане на нов тип отношения на координация, обратна връзка и взаимен контрол.

„Кризата засегна по различен начин Азия и Европа. Същевременно тя се отрази различно и на отделните европейски и азиатски държави”, изтъкна българският президент пред европейските и азиатски лидери.

Той е отбелязал в заключение, че когато се намери мярката за успешно съчетаване между политическа воля, ясно формулирани цели и приоритети, светът ще може да противодейства по-ефективно на кризи от подобен характер и да отговори ефективно на предизвикателствата на глобализацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:38 | 08.09.22 г.
fallback