fallback

Болниците подават исковете си срещу здравната каса днес

Шефовете на лечебните заведения внасят иск за 125 млн. лв. за оказана болнична помощ по клинични пътеки

10:43 | 04.10.10 г.

Управители на болници в цялата страна днес подават колективно искове срещу Националната здравно-осигурителна каса в Софийски градски съд. Исковете са за дължими от касата суми за оказана болнична помощ по клинични пътеки. Решението е на Управителния съвет на Националната асоциация на лекарите от болничната помощ.

По данни на Здравната каса натрупаните досега задължения към болниците са в размер на 125 милиона лева. От болниците искат да получат и лихвите за просрочените задължения.

От касата съобщиха, че най-късно до утре болниците трябва да получат обещаните от финансовия министър допълнителни 65 милиона лева. Парите вече са в сметката на касата за погасяване на отчетените от болниците, но неразплатени дейности от страна на НЗОК.

Недостигът на пари в болничната система и опитите на държавата да запълни дупките по това перо с непопулярни мерки доведоха до оставката на здравния министър Анна-Мария Борисова миналата седмица. Припомняме, че тя представи концепция, според която пациентите трябва да доплащат сами за лечението си, което й струваше министерския пост.

Междувременно от лекарските среди са категорични, че национален протест срещу здравната реформа ще има. Стачните действия са обявени за 15 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:25 | 09.09.22 г.
fallback