fallback

Преглед на печата за 4 октомври

07:56 | 04.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

Съдът: Престъпна група "Октопод" няма в. Дневник 

Прокуратурата не е събрала достатъчно данни за съществуването на организирана престъпна група "Октопод", която да е ръководена от Алексей Петров. Липсват и доказателства за извършени от нея множество престъпления. Това е заключението на съдията Иван Стойчев Софийския градски съд, който днес разгледа поредното искане за освобождаването на бившия съветник в ДАНС от ареста и се запозна с всички доказателства по делото.

Няма данни за йерархични и престъпни връзки между сочените от държавното обвинение за членове на престъпната група, констатира съдия Стойчев. Въпреки това той остави в ареста бившия съветник в ДАНС с мотива, че има доказателства, че през 1998 г. е изнудвал и рекетирал двама от свидетелите по делото - Георги Цветанов и Валентин Шотев и че ако излезе на свобода, може да извърши друго престъпление. Според съда разследващите нямат доказателства не само за съществуването на престъпната група "Октопод", но и за това, че Петров е издал държавна тайна и е извършвал данъчни престъпления.

Центърът на София ще расте на етажи в. Сега

Много сгради с фасади към централния бул. "Витоша" и към НДК ще бъдат надстроени с по няколко етажа, като в района ще се появят много нови подземни паркинги и гаражи. Това предвижда подробният устройствен план (ПУП) на този район, за който Столичната община е направила всичко възможно да се разбере, от колкото се може по-малко хора.

Планът, изготвен от колектив с ръководител арх. Светла Тихолова, предвижда в участъка на "Витошка" от бул. "Патриарх Евтимий" до ул. "Алабин" да се надстроят 12 сгради паметници на културата. Върху тях се разрешава вдигане на още 1 до 3 етажа. Между ул. "Кърниградска" и "Денкоглу" се предвижда надграждане на още три такива здания. Надстрояване се планира и на много места в карето около НДК.

Въздушното разузнаване на НАП продължава с Царевец и Царево в. Сега

Въздушните акции на приходната агенция в търсене на луксозни имоти с неясен статут и съмнителни собственици ще продължат и тази седмица с нови територии. Освен богаташките квартали край София ще бъдат засечени и координатите на къщи и вили по Черноморието, около Пловдив, Велико Търново и на други места във вътрешността на страната, съобщиха от Националната приходна агенция вчера.

След като установят на какви адреси се водят луксозните имоти - често скрити зад високи непристъпни дувари и гарнирани с вишки - инспекторите на НАП ще изяснят чия собственост са и ще извършат проверка на фирмите или гражданите, които ги притежават.

Заменят гори само за пътища в. Стандарт

Заменки на гори ще се допускат единствено за инфраструктурни и държавни проекти. Това съобщи земеделският министър Мирослав Найденов пред БНР. Той обясни, че старият Закон за горите е претърпял 42 поправки. Това е наложило и създаването на чисто нов акт, над който неговият екип работел повече от година. Според Найденов новата нормативна уредба не узаконява замените, но ги допуска заради строежа на пътища, на обекти от национално значение и дори за изграждане на гробищни паркове, какъвто бе случаят с общинската заменка във Варна. Найденов подчерта, че има подкрепата на немалка част от неправителствените организации.

Гърция пое ангажимент да пази българските шофьори в. Стандарт

Насилственото задържане на български шофьори на тирове и други действия върху тях и камионите им ще бъдат отстранени, каза министърът на транспорта Александър Цветков. Гръцкият министър на транспорта в резултат на нотата на Външно министерство се е ангажирал, че правителството ще вземе мерки за прекратяване на насилствените действия върху български превозвачи.

Министър Цветков беше поканил посланика на Гърция, за да разговаря с него за проблема. Писмото на гръцкия министър Ренас е от петък. За тази седмица в четвъртък пък министър Цветков е поканил турския посланик, за да разговарят за проблеми, които "валят един след друг" с българските превозвачи, които минават през Турция.

ЧЕЗ ще плати над 41 млн. лв. дивидент на държавата в. Новинар

ЧЕЗ ще плати на българското правителство дивидент в размер на над 41 млн. лв. "ЧЕЗ Разпределение" АД ще внесе 26,74 млн. лв., а "ЧЕЗ Електро" АД – 14,33 млн. лв. Предвиденият дивидент е за периода 2006–2009 г. Изплащането му ще се реализира до 30 дни след провеждането на извънредните общи събрания.

„Разпределянето на част от печалбата на една компания сред акционерите й под формата на дивидент е нормална практика. През последните 4 години наш приоритет беше да използваме печалбата, за да инвестираме в развитието на разпределителната мрежа, и затова изплащането на дивидент не беше на дневен ред. Двете дружества са с добра ликвидност и настоящото решение няма да се отрази на планираните инвестиции”, каза регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Ян Вавера.

Цената на "Гражданска отговорност" отново нагоре в. Дневник

Цената на една от най-масовите застраховки в България - задължителната автомобилна полица "Гражданска отговорност", ще поскъпне с между 10 и 30 лв. до края на тази и началото на следващата година и вече ще струва между 140 и 170 лв. Това прогнозираха водещи мениджъри в сектора и представители на браншовата асоциация пред "Дневник".

Причината е в очакваните регулаторни изисквания за допълнителни резерви, които общозастрахователните дружества ще трябва да заделят за покритие на риска за застрахованите автомобили, за да се поддържа финансовата стабилност на компаниите.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:41 | 11.09.22 г.
fallback